Hlavní obsah

Čeští turisté uvízli v Tatrách, pomohli jim horští záchranáři

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Čtyřem českým turistům museli ve čtvrtek pomáhat v Tatrách horští záchranáři. Dvěma pomáhali ve Velické dolině a dalším dvěma u Ostredku v Západních Tatrách, informovala slovenská Horská záchranná služba (HZS).

Foto: HZS SR

Nasazen byl i vrtulník

Článek

Dva čeští turisté ve věku 58 a 63 let vyrazili ve středu z Batizovské doliny do Gerlachovského sedla. „Pro špatnou viditelnost nepokračovali na Gerlachovský štít, ale rozhodli se sestoupit Tatarkovou cestou do Velické doliny,“ uvedli horští záchranáři. Češi tam přečkali noc a ve čtvrtek v ranních hodinách požádali o pomoc HZS.

„Dvojice horských záchranářů je pomocí lanové techniky spustila dolů a poté je doprovodila k Sliezskemu domu,“ konstatovali horští záchranáři.

Foto: HZS SR

Záchrana českých turistů byla obtížná

Další v nesnázích

Ve čtvrtek odpoledne požádali o pomoc další dva čeští turisté ve věku 66 a 74 let, kteří se dostali do nesnází v blízkosti vrchu Ostredku v Západních Tatrách. „Horští záchranáři požádali o součinnost letecké záchranáře. Vrtulník vzal na palubu horského záchranáře, který byl na místě vysazen pomocí navijáku. Dvojice turistů byla poté z hřebene evakuována vrtulníkem,“ uvedla HZS.

Horští záchranáři zaznamenali v tomto období větší množství případů, kdy se turisté pohybují mimo vyznačené turistické chodníky bez adekvátních zkušeností a potřebné výstroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám