Hlavní obsah

Čeští řidiči volají z britské pasti. Kolonu natočili dronem

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dover
Aktualizováno

Řidiči českých kamionů se spolu s tisícovkami kolegů z celé Evropy ocitli v britské pasti. Kvůli obavám francouzských úřadů z nové mutace koronaviru nemohou bez negativních testů překročit Lamanšský průliv. Nemohou ale ani odjet z oblasti Doveru, kde museli své vozy odstavit. Situaci má vyřešit jejich testování v Británii, kdy a zda vůbec začne, ale není jasné. V Doveru začínají docházet potraviny a řidičům nafta, kterou si topí.

BEZ KOMENTÁŘE: Doprava v Doveru stále stojíVideo: Jakub Hanzelka

 
Článek

„Dočítám se ve zprávách, že v Doveru uvízlo nějakých 3,5 tisíce kamionů. Já si ale troufám tvrdit, že to je 3,5 tisíce jen těch českých. A nejhorší na tom je, že nikdo nic neví. Ještě se ani nezačalo testovat, a i kdyby se to teď rozjelo, na Vánoce už se domů nedostaneme,“ řekl Novinkám řidič Jan Vokolek ze společnosti Dresta Transport.cz. Svůj náklad vyložil v pondělí a ve středu ráno už měl být doma. Od pondělí však trčí v Doveru.

Jak situace vypadá, přibližují i záběry, které jeden z českých řidičů Jakub Hanzelka natočil kamerou umístenou na dronu (k přehrání nahoře v článku).

Česká diplomacie s Francouzi jedná

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na Twitteru napsal, že česká diplomacie situaci řidičů řeší a s Francouzi intenzivně jedná. Mluvčí jeho resortu Novinkám řekl, že v úvahu připadá i to, že by Francouzi řidiče kamionů pustili bez testů. Vyjednat se to však zatím nepodařilo.

„Jedná se o tom, že by byla tranzitní doprava umožněna bez testů. To by se týkalo právě těch řidičů. Jednání nějak postupují, ale oficiální výsledky zatím nejsou,“ řekl Novinkám Jakub Augusta z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí. Jednání podle něj probíhají na úrovni Evropské unie, česká strana ale naléhavou situaci svých občanů řeší i po vlastní ose.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Cesta do Eurotunelu ucpaná stojícími kamiony

Čeští řidiči se sice smířili s tím, že se domu na Vánoce nedostanou, strachují se ale o to, aby se neocitli bez potravin a nafty. „Stojím přímo v přístavu, ve městě, na ulici, kterou bych přirovnal k poděbradské kolonádě. Parkujeme mezi baráky na zákazech zastavení. Hygiena žádná, nemůžeme ani na toaletu. Nervy tečou. A třeba na letišti v Ramsgate, kam policisté kamiony směřovali, je sedm tisíc kamionů a obchody žádné,“ upozornil Vokolek.

Řidiči kamionů jsou na tom ale podle něj ještě dobře, protože jsou na nocování v kabinách svých vozů vybaveni a často mají i nějaké zásoby. V nesrovnatelně horší situaci jsou řidiči osobních vozů, kteří v Doveru rovněž uvízli a nemají vůbec nic.

Ještě že jsem neposlechl policii

„Já můžu být rád za to, že jsem neuposlechl místní policii a nevydal jsem se na letiště. Tam jsou doslova v pasti. Nemají jídlo ani vodu. Tady v Doveru to ale brzy bude vypadat stejně. Obchody nejsou bezedné, a to nejsou ani naše nádrže s dieselem. Drží nás tu jako politické vězně,“ řekl Novinkám další český řidič, Jan Uřičář.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Doveru se tvoří dlouhé kolony kamionůVideo: Reuters

Mezi řidiči a místními se podle Uřičáře mluví o tom, že Francouzi odmítají uznat platnost testů plánovaných na britském území. Chtějí prý na ostrovy poslat vlastní testy, což by se mohlo stát nejdřív ve čtvrtek. České ministerstvo zahraničí ale informace o takovém zádrhelu nemá. Jako nejschůdnější se podle Augusty z tiskového odboru MZV každopádně jeví povolení tranzitu bez testů, protože není jasné, jak by chtěli Britové hromadné testování řidičů na svém území logisticky zvládnout.

Alespoň dílčí dobrá zpráva závěrem. Místním britským obyvatelům není tíživá situace řidičů kamionů z celé Evropy lhostejná. „Místní, převážně důchodci, nám tu roznášejí aspoň nějaké potraviny, za což jsme jim moc vděční,“ řekl Uřičář.

Reklama

Výběr článků

Načítám