Hlavní obsah

Česko se chce před trestním tribunálem v Haagu postavit za Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Ministr zahraničí Tomáš Petříček požádal o možnost poskytnout právní názor Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve prospěch Izraele. Soud má rozhodnout o svém oprávnění vyšetřovat, zda Izrael spáchal válečné zločiny proti Palestincům na jejich území – v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Informoval o tom izraelský list Haarec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček

Článek

Stejně jako Česko bude ve věci podle izraelských médií postupovat Německo. Prokurátorka ICC Fatou Bensoudová loni rozhodla, že toto vyšetřování zahájí, jakmile bude potvrzena příslušná pravomoc (jurisdikce) soudu.

O vyšetřování požádali Palestinci a podle izraelského výkladu se soud věcí nemůže zabývat, jelikož žadatelem není svrchovaný stát. ICC má řešit případy, jimiž se nechce nebo nemůže zabývat dotyčná země. Návrhy na zahájení řízení může podávat stát, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN. ČR zakládací smlouvu o ICC ratifikovala v roce 2009.

Trumpův sporný plán pro Izrael a Palestince rozdělil svět

Svět

Česko chce vystupovat jako přítel soudu

Izraelský server The Times of Israel uvedl, že ministr Petříček podal žádost o udělení statusu amicus curiae (přítel soudu), aby Česká republika mohla poskytnout svůj právní názor k věci. Jde o prostředek, kdy strana, která není stranou sporu, dobrovolně nabídne soudu informaci o svém pohledu na případ.

Jak uvádí izraelský server, Petříček tak učinil ve čtvrtek, tedy den před vypršením termínu, do nějž mohly státy požádat o možnost poskytnout svůj právní názor k věci. Stejnou žádost jako ČR vzneslo Německo a izraelská advokátní komora.

Izraelci český postoj vítají

Haarec napsal, že izraelští představitelé rozhodnutí Prahy uvítali. Podle tohoto listu mají být všechny názory k jurisdikci zaslány do neděle.

Izraelská vláda chce rychle hlasovat o připojení částí západního břehu Jordánu

Blízký a Střední východ

ČR ve svém stanovisku podle Haarecu uvádí, že Palestinci nesplňují kritéria svrchovaného státu a že to úzce souvisí s otázkou pravomoci ICC. Ve vyjádření se argumentuje, že právě proto ČR v roce 2011 nezvedla hlas k přijetí Palestiny do Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) a podle stejného klíče byla následující rok proti přijetí rezoluce Valného shromáždění OSN o statusu Palestiny jako nečlenského pozorovatelského státu. ČR je toho názoru, že členství Palestiny v mezinárodních organizacích nebo její připojení se k mnohostranným dohodám včetně statutu ICC nemůže nahradit chybějící status svrchovaného státu.

Jenom státy se mohou připojit k římskému statutu a Palestinu neřadí na seznam zemí, které se k ICC připojily, odůvodňuje své stanovisko podle Haarecu Německo. Palestina podle něj nemá oprávnění mít u soudu svého zástupce a využívat řízení soudu. The Times of Israel píše, že se očekává, že k ČR a Německu se připojí rovněž Rakousko.

Bensoudová loni konstatovala, že existuje "rozumný základ domnívat se, že byly spáchány válečné zločiny", a to jak ze strany izraelské armády, tak palestinského radikálního Hamásu. Požádala ale soud, aby se nejprve vyjádřil k otázce, zda se jeho jurisdikce vztahuje na Izrael a palestinská území.

Sporná jurisdikce ICC

Izrael se k ICC nepřipojil a jeho generální prokurátor je toho názoru, že ICC nemá jurisdikci ve vztahu k Izraeli a že jakékoli palestinské akce týkající se soudu jsou neplatné. Palestinská samospráva se k římskému statutu připojila v roce 2015. Podobně jako Izrael tento mezinárodní soud neuznávají například také Spojené státy, Rusko nebo Čína.

Polští Židé žádali Brity o pomoc, odpovědi se nedočkali

Evropa

Otázku jurisdikce soudu bude řešit tříčlenný senát, jehož členy jsou soudci z Maďarska, Francie a Beninu. Tito soudci dali "Palestině, Izraeli a obětem situace v Palestině" do 16. února čas na písemné vyjádření se k situaci. Do pátku také mají státy možnost požádat o status amicus curiae. Pokud budou jejich žádosti přijaty, mohou do neděle zaslat písemné vyjádření. V debatě o jurisdikci jsou podle médií na straně Izraele také Rakousko, Kanada a Maďarsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám