Hlavní obsah

Trumpův sporný plán pro Izrael a Palestince rozdělil svět

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírový plán pro Blízký východ, který v úterý večer předložil americký prezident Donald Trump, budí rozporné reakce. Několik arabských zemí jej sice přivítalo, ale Palestinci, stejně jako Írán a Turecko, jej jednoznačně odmítli. Většina zemí světa zatím lavírovala a vyčkávala.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump (vpravo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Článek

Palestinští politici označili plán za spiknutí proti jejich lidu. USA totiž požadují, aby výměnou za vytvoření státu kývli mj. na předání velké části okupovaného Západního břehu Jordánu Izraeli a na zachování izraelské bezpečnostní kontroly nad celým tímto územím. Podle šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse skončí projekt USA v „odpadkovém koši dějin“.

Tahanice o anexe

Za „velké spiknutí, jež ohrožuje existenci islámského světa“, označili americký plán Íránci. Egypt sice vyzýval Palestince aspoň ke zvážení plánu, ale turecký prezident Recep Erdogan ho označil za „zcela nepřijatelný“.

„Jeruzalém je pro muslimy posvátný. To, že má podle plánu připadnout Izraeli, je zcela nepřijatelné. Má to legitimizovat izraelskou okupaci,“ prohlásil. Podle Ligy arabských států představuje plán USA „porušení práv Palestinců“.

Trump navrhl vznik samostatného palestinského státu

Blízký a Střední východ

Evropa se proti americkému plánu otevřeně nepostavila. Britský premiér Boris Johnson sice žádal palestinské politiky, aby plán USA zvážili, ale šéfka švédské diplomacie Ann Lindeová upozornila: „Navržený palestinský stát je velmi malý a rozdělený.“ Šéf unijní diplomacie Josep Borrell označil sice plán za šanci k obnově mírového jednání, dodal ale, že EU jej chce dál „studovat a posuzovat“. Totéž chce dělat i Francie.

O tom, že budou plán „dále analyzovat a vezmou ho pod lupu“, hovořili ve středu i ruští politici. V první reakci na plán USA vyzvala Moskva Palestince a Izrael k obnově mírových jednání.

Hned po zveřejnění plánu izraelský premiér Benjamin Netanjahu hovořil o anexi židovských osad na palestinském Západním břehu Jordánu. Nadhodil, že jeho vláda by o tom mohla jednat už v neděli.

Schwarzenberg: Trump nabízí Palestině protektorát a hlavní město v Chuchli

Domácí

Ve středu však prohlásil, že zatím nepožádá o toto hlasování. Zdroje z jeho strany Likud tvrdily, že hlasování je odloženo z „technických důvodů“. Ministr cestovního ruchu Jarvi Levin řekl, že před diskusí bude nutné připravit náležitou dokumentaci.

Podle něj vláda musí počkat, až se vyjádří generální prokurátor. Ten už řekl, že chce posoudit, zda je Netanjahuova přechodná vláda k anexi částí Západního břehu vůbec oprávněna. Naopak ministr obrany Naftali Bennett požadoval podle listu The Jerusalem Post okamžitou anexi těchto území.

Palestinské učebnice: Sečti mučedníky. Trefí kámen z praku izraelského vojáka?

Evropa

Jordánský deník al-Ghad připomněl, že „Trumpově administrativě se nepodařilo najít pro její dohodu jediného palestinského partnera“, a to i navzdory dlouhodobému nátlaku. „Neexistuje žádný partner pro dokončení dohody. Tím pádem jsou všechna opatření, která Izrael přijme v následujících týdnech, ilegální,“ dodal.

Zjevná nerovnováha

Tlak na Palestince pokračoval i ve středu. Netanjahu prohlásil, že „nikdy nedostanou lepší dohodu“. Trumpův zeť a jeden z autorů plánu Jared Kushner jim zase vzkázal, že pokud americký návrh odmítnou, „maří další příležitost, jako to udělali v případě těch minulých“.

Světový tisk vyzdvihl, že do očí bije asymetričnost amerického konceptu. Jde o bezprecedentní přitakání izraelským požadavkům, napsal francouzský Le Monde. „Plán je potupou pro všechny Araby. Šance na jeho realizaci je nulová,“ míní rakouský Kurier. Norský Verdens Gang poznamenal, že Trump má pravdu, když říká, že se jeho plán liší od předchozích – zohledňuje totiž jen zájmy Izraele.

Židovské osady v Palestině už nevadí, oznámily USA

Amerika

„Přinejlepším to lze považovat za gesto podpory Netanjahuovi, jehož čekají volby a obžaloba z korupce,“ napsal o plánu britský list The Times. Vnitropolitické souvislosti plánu vyzdvihl i americký The New York Times. Podle něj jde o „dokument zveřejněný prezidentem, jenž čelí ústavní žalobě a pracuje v tandemu s premiérem obviněným z korupce“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám