Hlavní obsah

CDU se odstříhává od Merkelové. Natvrdo

Vladimír Plesník, Právo, Vladimír Plesník

Zemdlená strana Angely Merkelové (67), odcházející německé kancléřky, hledá novou tvář, které nebude škodit zátěž z let, kdy byla u moci. Děje se tak i proto, že současný předseda Armin Laschet (60) se chystá odstoupit.

Foto: Profimedia.cz

Armin Laschet a Angela Merkelová v hlavním stanu své strany po skončení voleb 26. září

Článek

Křesťanskodemokratická unie (CDU) tento týden oznámila, že si do konce roku zvolí nového lídra a vymění nejvyšší vedení poté, co minulý měsíc utrpěla nejhorší volební výsledek ve své historii. Merkelová nekandidovala ve volbách a s kancléřským křeslem se po 16 letech rozloučí, jakmile bude sestavena nová vláda.

Laschet již oznámil, že končí a strana bude volit třetího předsedu za tři roky. Ve funkci má ale Laschet zůstat až do zvolení nového lídra a tento proces může být náročný a zdlouhavý.

Schäuble zaplatí za „svého“ Lascheta

Jako jasný signál střídání stráží oznámily dvě těžké váhy z kancléřčiny éry, Annegret Krampová-Karrenbauerová (59), označovaná jako AKK, a Peter Altmaier (63), že zcela odcházejí z politiky, aby umožnil nové generaci převzít kontrolu. Merkelová si přitom AKK vybrala na sklonku roku 2018 jako svou dědičku, které předá předsednické a nepochybně i kancléřské žezlo. Loni AKK po ztrátě kancléřčiny podpory rezignovala na post předsedkyně strany a převzala nevděčný post ministryně obrany.

Kancléřský kandidát Laschet nabídl funkci předsedy CDU

Evropa

Altmaier patří do nejužšího kruhu důvěrníků Merkelové a po mnoho let se dokonce těšil pověsti jejího stěžejního spojence. Za odměnu dostal ministerstvo hospodářství, avšak všeobecně se má za to, že se v této funkci neosvědčil.

Nejvíce pozornosti však vyvolává osud Wolfganga Schäubleho (79), nejmocnější postavy CDU po Merkelové. Mnozí mu nepokrytě vyčítají, že prosadil Lascheta jako kandidáta na kancléře navzdory odporu stranické základny.

Ta si přála Markuse Södera (54), mnohem oblíbenějšího a respektovanějšího bavorské- ho premiéra a šéfa sesterské CSU. Schäuble by mohl odejít do důchodu, ale minulý měsíc obhájil poslanecký mandát a zdá se, že hodlá ve Spolkovém sněmu zůstat, byť opustí stranickou špici.

Rozhodnutí zřejmě do konce roku

„CDU se vrhla na velká zvířata z éry Merkelové. To, co se mělo odehrát potichu, se děje ve světle ramp,“ poznamenal list Neue Zürcher Zeitung. Týdeník Focus připomněl, že zatímco Helmut Kohl jako kancléř i šéf CDU si vždy, i v hektické době německého sjednocení, našel čas, aby alespoň telefonicky konzultoval klíčové věci se spolustraníky, Merkelová přeměnila CDU na svou servisní organizaci.

V Německu mají jezdeckou sochu Angely Merkelové

Koktejl

„Od Kohla převzala početnou, dobře organizovanou a cílevědomou stranu. Odvlekla ji doleva a teď stojí nad troskami,“ soudí agentura Bloomberg.

Vše nasvědčuje tomu, že CDU se smířila s odchodem do opozice poté, co její tradiční rival, středolevá sociálnědemokratická strana (SPD), zahájil minulý týden koaliční rozhovory s liberální FDP a Zelenými v naději, že dají dohromady tzv. semaforovou koalici.

„Hledáme někoho neotřelého, někoho, kdo není obehraný, koho lze prodat okolnímu světu,“ citoval deník Bild vysoce postavený zdroj z CDU.

Strana se ještě musí dohodnout na mechanismu výběru nového lídra poté, co členové vyjádřili nespokojenost se současným systémem, kdy mají konečné slovo delegáti sjezdu.

„Okno pro to je konec roku,“ připustil Paul Ziemiak (36), generální tajemník strany. Objevují se nepotvrzené zprávy, že pro stranickou konferenci si na 6. prosince CDU zamluvila kongresové centrum v Drážďanech.

„Pouze pokud dá CDU šanci nové generaci, budeme mít budoucnost jako strana s masovou podporou,“ zdůraznili tento týden mladší poslanci strany v dopise nedělníku Welt am Sonntag.

Reklama

Výběr článků

Načítám