Hlavní obsah

V Německu mají jezdeckou sochu Angely Merkelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V malé bavorské obci odhalili jezdeckou sochu dosluhující kancléřky Angely Merkelové, která vznikla z odlehčeného betonu na 3D tiskárně. Socha v životní velikosti znázorňuje političku v kalhotovém kostýmu, s typicky složenýma rukama a neproniknutelným výrazem.

Foto: Daniel Karmann, ČTK/AP

Politička je podle autora zobrazena se svým typicky neproniknutelným výrazem a založenýma rukama.

Článek

Ani její autor Wilhelm Koch nechce odpovědět na otázku, zda dílo zamýšlel jako poctu, nebo spíše jako ironii, napsala agentura DPA.

Foto: Karmann Daniel, ČTK

Jezdecká socha Angely Merkelové. Autor neřekl, zda ji míní jako ironii.

Jezdecká socha vysoká 2,7 metru je v životní velikosti a Koch o ní hovoří jako o „ambivalentní plastice”. Podle něj Merkelová v roli rytířky, která bez držení sedí na hřbetě neosedlaného koně, působí na mnoho lidí natolik absurdně jako „kočár s koňmi při závodě formule 1”.

Foto: Daniel Karmann, ČTK/AP

Detail odhalené sochy

Socha stojí poblíž muzea Tempel v malé obci Freudenberg a její autor ji prý záměrně na místo osadil bez podstavce a tak, aby metaforicky připomněl způsob jejího vládnutí. Politička proto podle něj pevně sedí na zvířeti, které nemá ohlávku ani uzdu, a hledí směrem k východu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám