Hlavní obsah

CDU kancléřky Merkelové čelí aféře se sponzorskými dary

Mohuč

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové čelí ve spolkové zemi Porýní-Falc několika finančním aférám. Místní pobočka strany má problémy s pochybnými sponzorskými dary, za kterými stojí patrně bývalý německý tajný agent a za něž hrozí CDU pokuta, napsala agentura DPA.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Stranické sdružení CDU v Porýní-Falci v minulosti pravděpodobně nepřípustným způsobem dostalo 82 tisíc eur (zhruba 2,2 miliónu Kč). Nyní se objevily další sporné dary z let 1999 až 2005 v hodnotě kolem 44 tisíc eur (téměř 1,2 miliónu Kč).

Přinejmenším za částí těchto peněz stojí zřejmě bývalý agent německé tajné služby Werner Mausse. Ten je v současnosti souzen za daňové úniky, uvedl web listu Die Zeit. "Nemůžeme vyloučit, že existují ještě další (podobné) případy. Situace je především politicky velmi nepříjemná," řekl v Mohuči generální tajemník pobočky CDU v Porýní-Falci.

Místní CDU tak možná postihnou sankce za patrně nezákonné sponzorské dary. Strana přitom musela zaplatit miliónovou pokutu před několika lety, kdy se odhalily nezákonné toky peněz v souvislosti s kampaní před zemskými volbami v roce 2006.

CDU je již nyní v Porýní-Falci na západě Německa oslabena. V letošních zemských volbách zde křesťanští demokraté získali nejmenší voličskou přízeň od vzniku spolkové republiky v roce 1949.

Reklama

Výběr článků

Načítám