Hlavní obsah

Čaputová v úterý pověří sestavením nové slovenské vlády Eduarda Hegera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijala v pondělí v Prezidentském paláci ministra financí Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO), který po jednání potvrdil, že hlava státu v úterý přijme demisi premiéra Igora Matoviče (OLaNO) a pověří ho sestavením nové vlády.

Foto: Pool, Reuters

Eduard Heger

Článek

„Paní prezidentce předám také seznam jmen nové vlády, které jí zítra představím,“ uvedl po jednání Heger.

Čtyřčlenná vládní koalice se po měsíci hádek v neděli dohodla na výměně postů mezi Matovičem a Hegerem. Dosavadní ministr financí sestaví nový kabinet a Matovič se stane ministrem financí. S tímto řešením, které navrhlo Matovičovo hnutí OLaNO, souhlasila strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka, hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára a strana Za lidi vedená Veronikou Remišovou.

Po odchodu Matoviče zůstaly únava a znechucení, píše slovenský tisk

Evropa

Hegerovi můžeme věřit

„Panu Hegerovi můžeme všichni plně důvěřovat,“ řekl v neděli Matovič.

Kollár konstatoval, že věří, že koalice se po krizi semkne. „Vítám tento krok premiéra Igora Matoviče, kterým se ukončí krize v koalici, kterou jsme nechtěně traumatizovali celé Slovensko,“ uvedl Kollár.

Remišová zdůraznila, že po 12 letech vlády Směru je současná koalice první, která má skutečný zájem očistit Slovensko od korupce a získala velký mandát.

Příští slovenský premiér Heger: Od vodovodních baterií a vodky až do čela vlády

Zahraniční

Ministři se vrátí

Do vlády vedené Hegerem by se měli vrátit ministři, kteří v uplynulých týdnech podali demisi. Za SaS by se měl Sulík vrátit do čela ministerstva hospodářství, Ivan Korčok do čela slovenské diplomacie a Branislav Gröhling by měl být opět ministrem školství. Za stranu Za lidi by se do křesla ministryně spravedlnosti měla vrátit Mária Kolíková.

Matovič odstupuje

Zahraniční

Do křesla ministra zdravotnictví se určitě nevrátí Marek Krajčí a do čela resortu práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak (Jsme rodina). Ministrem zdravotnictví by se podle mediálních informací měl stát generál Vladimír Lengvarský, ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Ružomberku.

Vládní krize propukla na Slovensku zhruba před měsícem, kdy nechal Matovič tajně dovézt ruskou vakcínu Sputnik na Slovensko. SaS požadovala jeho odchod z čela vlády. Už delší dobu byly zřejmé rozpory mezi Matovičem a Sulíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám