Hlavní obsah

Matovič odstupuje

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) v neděli oznámil, že odstupuje z funkce slovenského premiéra. Nahradit by ho měl současný ministr financí Eduard Heger (OLaNO) a Matovič by v nové vládě převzal zase Hegerovo křeslo. Předseda koaliční SaS Richar Sulík krok uvítal a uvedl, že on sám je připraven vrátit se na post ministra hospodářství.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Na zasedání vedení OLaNO Matovič navrhl, aby došlo k výměně mezi ním a Hegerem. „Panu Hegerovi můžeme všichni plně důvěřovat,“ řekl Matovič.

Ze slov odstupujícího předsedy vlády vyplývá, že Matovič by v nové vládě zastával post ministra financí. „Nebojte se, dobře bude,“ uzavřel své vyhlášení Matovič.

Předseda parlamentu a strany Jsme rodina Boris Kollár, tento krok podpořil. „Sedmnáct členů našeho poslaneckého klubu bude podporovat premiéra Hegera,“ uvedl Kollár.

Sulík vyzval Matoviče k demisi, jeho SaS pozastavila činnost ve vládní koalici

Evropa

„Vítám tento krok premiéra Igora Matoviče, kterým se ukončí krize v koalici, kterou jsme nechtěně traumatizovali celé Slovensko. Pevně věřím, že se semkneme a budeme to společně táhnout dál,“ dodal Kollár.

Předsedkyně strany Za lidi Veronika Remišová ocenila Matovičovo státnické gesto, které dává koalici šanci na nový začátek.

„Zbytečné konflikty v koalici škodí Slovensku a v průběhu pandemie koronaviru jsou urážkou občanů bez ohledu na to, zda probíhají v parlamentě, ve vládě nebo na koaličních radách,“ řekla Remišová. „Chceme, aby se vzájemná komunikace a spolupráce v rámci koalice zásadním způsobem zlepšila a dnešní rozhodnutí je krokem k tomu, aby se nám to společnými silami povedlo,“ dodala předsedkyně strany Za lidi.

Weiss: Matovič se zapsal do dějin. Žalostně

Evropa

Remišová zdůraznila, že po 12 letech vlády Směru je tato koalice první, která skutečný zájem očistit Slovensko od korupce a získala velký mandát. Současná vládní koalice OLaNO, Jsme rodina, SaS a Za lidi disponuje v parlamentě ústavní většinou.

Heger vzápětí poděkoval za podporu. „Nesmírně si ji vážím. Požádám o podporu také stranu Za lidi a stranu Svoboda a Solidarita Richara Sulíka o podporu,“ uvedl Heger. „V případě, že jejich podporu získám, zítra požádám paní prezidentku o setkání, abychom se dohodli na dalším postupu,“ dodal Heger.

Sulík: Něco dobrého Matovičovi uvařím

SaS oznámila, že oceňuje Matovičův krok a vrací se do vládní koalice. „Přijímáme nabídku Eduarda Hegera. Jsme připraveni vrátit se do vlády a pokračovat v práci,“ uvedla strana SaS v prohlášení.

„Návrh Igora Matoviče akceptujeme. Nastal čas složit zbraně a je potřeba se věnovat práci,“ řekl pak předseda SaS Richard Sulík na tiskové konferenci. „Chci pozvat Igora Matoviče na oběd nebo na večeři. Něco dobrého mu uvařím,“ řekl.

Předseda SaS potvrdil, že on sám je připraven vrátit se na post ministra hospodářství, Ivan Korčok se vrací do čela slovenské diplomacie a Branislav Gröhling by měl být opět ministrem školství.

Vládní krize propukla asi před měsícem, kdy Matovič tajně dovezl ruskou vakcínu Sputnik na Slovensko. SaS požadovala jeho odchod z vlády. Už delší dobu byly zřejmé rozpory mezi Matovičem a Sulíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám