Hlavní obsah

Bývalý slovenský elitní prokurátor dostal 14 let

Bratislava

Bývalý šéf slovenské speciální prokuratury Dušan Kováčik byl v pondělí odsouzen ke čtrnáctiletému trestu za korupci, zneužití pravomocí a vynášení utajovaných materiálů z prokuratury. Kováčik se tak stal nejvýše postaveným představitelem slovenské justice, který byl odsouzen. Zatím nepravomocně, Kováčikův obhájce oznámil odvolání a žalobce si vzal lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Profimedia.cz

Dušan Kováčik před soudem

Článek

Podle soudu Kováčik pomohl například za úplatek 50 tisíc eur (1,3 milionu korun) údajnému šéfovi zločineckého gangu Ľubomíru Kudličkovi. Ten byl propuštěn z vazby a prokuratura nepodala stížnost proti tomuto rozhodnutí soudu. Kováčik měl rovněž vynášet informace z vyšetřovacího spisu.

„Dokazováním bylo dostatečně prokázáno, že skutky se staly a že se jich dopustil Kováčik,“ řekl v závěrečné řeči žalobce Michal Šúrek. Poukázal na fakt, že speciální prokuratura, v jejímž čele Kováčik stál, byla zřízena také kvůli potírání korupce.

Slovenský žalobce chce pro bývalého elitního prokurátora 13 let vězení

Evropa

Zametač kauz

Kováčik stál v čele speciální prokuratury od roku 2004 do roku 2020. Ve slovenských médiích si vysloužil přezdívku „pan 61:0“ za to, že během několika let nepodal obžalobu v žádném z případů, na jejichž vyšetřování jako prokurátor dohlížel. Proto jej tisk označoval i za zametače kauz.

Po loňských parlamentních volbách, po nichž po dvanácti letech skončila vláda s převahou strany Směr – slovenská sociální demokracie, proběhla v zemi vlna zatýkání soudců, prokurátorů, podnikatelů, policistů a vysokých úředníků. Ve vyšetřovací vazbě skončili například bývalí policejní prezidenti Tibor Gašpar a Milan Lučanský, který ve vězení spáchal sebevraždu. Předseda Směru Robert Fico označil soud s Kováčikem za inkviziční proces. „Kováčik je nevinný a stal se obětí politických represálií,“ nechal se slyšet expremiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám