Hlavní obsah

Bulhaři podezírají ruské agenty ze zapojení do výbuchů ve svých muničních skladech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia
Aktualizováno

Bulharsko podezírá šest Rusů v souvislosti s výbuchy v bulharských skladech zbrojaře Emilijana Gebreva. Tři z nich byli již dříve obviněni, že se obchodníka se zbraněmi pokusili otrávit nervově paralytickou látkou novičok. Podle televize BNT o tom ve středu informovala mluvčí generální prokuratury Sijka Milevová.

Foto: Profimedia.cz

Vůz bulharské policie (ilustrační foto)

Článek

Zbrojaři Gebrevovi patřila podle mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat také část munice, která v roce 2014 vybuchla v českém muničním skladu ve Vrběticích. V polovině dubna Praha oznámila, že má důvodné podezření, že za výbuchy ve vrbětickém skladu stála ruská vojenská rozvědka GRU.

Ruští agenti byli v Bulharsku během explozí v tamějších zbrojovkách a skladech

Evropa

Bulharsko zažilo v letech 2014 a 2015 sérii explozí v početných místních zbrojovkách a muničních skladech, které nebyly většinou objasněny. V těchto letech se pohybovali v Bulharsku agenti ruské vojenské rozvědky GRU, často v dobách, kdy nastaly výbuchy.

Tři agenti GRU byli v Bulharsku, když byl otráven obchodník se zbraněmi Emilijan Gebrev.

Gebrev poprvé přiznal, že dodával zbraně na Ukrajinu

Zahraniční

V roce 2014 došlo v Bulharsku ke čtyřem explozí ve skladech zbraní a munice nebo v továrnách, které je vyrábějí. Další dva byly zaznamenány v první polovině roku 2015.

V této době se v Bulharsku pohybovalo několik agentů GRU, nejčastěji Vladimir Mojsejev působící pod krycím jménem Vladimir Popov. Do Bulharska jel pětkrát a strávil tam celkem 20 dní. Popov je především spojován s pokusem o puč v Černé Hoře.

Dvakrát byl v Bulharsku Denis Sergejev, ten používal jméno Sergej Fedotov. Je to muž, který dohlížel v Anglii na agenty, co se pokusili zabít Sergeje Skripala. Dvakrát byl v Bulharsku i Sergej Ljutěnkov používající krycí jméno Sergej Pavlov.  Oba agenti  byli v zemi i koncem dubna 2015, když byl otráven obchodník se zbraněmi Gebrev. V Bulharsku byl i Jegor Gorděnko používající jméno Georgij Gorškov. Na přelomu února a března 2015 byli v Bulharsku i další tři agenti Nikolaj Ježov, Ivan Terentěv a Alexej Kalinin.

Reklama

Výběr článků

Načítám