Hlavní obsah

Ruští agenti byli v Bulharsku během explozí v tamějších zbrojovkách a skladech

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Bulharsko zažilo v letech 2014 a 2015 sérii explozí v početných místních zbrojovkách a muničních skladech, které nebyly většinou objasněny. V těchto letech se pohybovali v Bulharsku agenti ruské vojenské rozvědky GRU, často v dobách, kdy nastaly výbuchy, uvedla svobodná Evropa. Tři agenti GRU byli v Bulharsku, když byl otráven obchodník se zbraněmi Emielin Gebrev, který si údajně koupil zbraně z vrbětického skladu zničeného při výbuchu v polovině října 2014.

Exploze v bulharské muničce Gorni Lom

Článek

V roce 2014 se staly v Bulharsku čtyři exploze ve skladech zbraní a munice nebo v továrnách, které je vyrábějí. Další dva byly zaznamenány v první polovině roku 2015. První exploze se stala 28. února 2014 v Kazaniaku, následoval výbuch 8. srpna v Kostenecu a 1. října ve zbrojovce v Gorním Lomu, kde zemřelo 15 lidí. Vyšetřování však neprokázalo, že by šlo o sabotáž. Další výbuch byl zaznamenán 19. prosince v Magližu a poslední dva 21. března a 14. dubna 2015 ve firmě VMZ Sobot v Iganovu.

V této době se v Bulharsku pohybovalo několik agentů GRU, nejčastěji Vladimir Mojsejev působící pod krycím jménem Vladimir Popov. Do Bulharska jel pětkrát a strávil tam celkem 20 dní. Popov je především spojován s pokusem o puč v Černé Hoře.

Dvakrát byl v Bulharsku Denis Sergejev, ten používal jméno Sergej Fedotov. Je to muž, který dohlížel v Anglii na agenty, co se pokusili zabít Sergeje Skripala. Dvakrát byl v Bulharsku i Sergej Ljutěnkov, používající krycí jméno Sergej Pavlov.  Oba agenti  byli v zemi i koncem dubna 2015, když byl otráven obchodník se zbraněmi Gebrev. V Bulharsku byl i Jegor Gorděnko, používající jméno Georgij Gorškov. Na přelomu února a března 2015 byli v Bulharsku i další tři agenti Nikolaj Ježov, Ivan Terentěv a Alexej Kalinin.

Bulharský obchodník popírá export munice z ČR na Ukrajinu

Evropa

Nutno však podotknout, že žádný nebyl v Bulharsku v době samotných výbuchů, ale krátce před nimi nebo po nich. Plyne to z dat získaných investigativní skupinou Bellingcat, která se zaměřuje na aktivity ruských agentů.

Svobodná Evropa připomněla, že exploze se staly v době, kdy panovalo ve východní Evropě značné napětí, jež vyvolala ruská invaze a anexe ukrajinského Krymu a válka na východě Ukrajiny, kde se část Donbasu pokusili odtrhnout separatisté podporovaní Ruskem.

V té době byly ukrajinské ozbrojené síly v katastrofálním stavu, chyběla jim organizace a řádný výcvik a měla nedostatek zbraní a výbavy. Ukrajinští činitelé se proto snažili rychle sehnat potřebnou výzbroj, aby země mohla lépe čelit vyzbrojeným a vycvičeným separatistickým bojovníkům, mezi nimiž byli příslušníci ruské armády, což Moskva ovšem popřela.

Výbuch ve Vrběticích v časech a souvislostech

Evropa

Bulharsko má značný zbrojní průmysl a obchoduje se zbraněmi.

Podle médií ve skladu ve Vrběticích byla munice patřící Gebrevovi a možná měla směřovat na Ukrajinu. Gebrev podle agentury BGNES nejprve popřel, že by ve vrbětickém skladu jakékoliv své zboží, natož určené pro Ukrajinu měl. Později připustil, že část munice mu ve Vrběticích patřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám