Hlavní obsah

Budeme bojovat až do konce, řekl Zelenskyj v projevu k britským poslancům

Londýn

Ukrajinci se nevzdají, budou o svoji zemi bojovat bez ohledu na cenu, kterou za to zaplatí, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterním projevu k britským poslancům. Znovu žádal zpřísnění protiruských sankcí a zopakoval žádost o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nevzdáme se a neprohrajeme! Půjdeme až do konce. Budeme bojovat na mořích, budeme bojovat ve vzduchu, budeme bránit naši zemi, bez ohledu na cenu. Budeme bojovat v lesích, na polích, na pobřeží, ve městech a vesnicích, na ulicích, budeme bojovat v horách... A chci dodat: budeme bojovat na barikádách, na březích řek Kalmius a Dněpr! My se nevzdáme!“ prohlásil Zelenskyj, který tak odkazoval na slavný projev britského premiéra Wistona Churchilla na začátku války s nacistickým Německem.

DOKUMENT: Projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v britském parlamentu

Dokumenty

Zelenskyj se stal prvním lídrem cizí země, který kdy promluvil k poslancům shromážděným v zasedacím sále Dolní sněmovny. Běžně podobná vystoupení poslanci poslouchají v sále Westminster Hall, připomněla zpravodajská společnost BBC.

Ukrajinský prezident se na schůzi sněmovny připojil prostřednictvím videohovoru, jeho slova poslouchal zaplněný sál včetně velké části kabinetu i stínové vlády. Když Zelenskému předal slovo šéf sněmovny Lindsay Hoyle, celé publikum začalo tleskat vestoje.

Nápad z Kyjeva: Místo NATO by Ukrajině bezpečnost garantovaly USA, Rusko a Turecko

Válka na Ukrajině

Po Zelenského projevu v Dolní sněmovně se slova chopil britský premiér Boris Johnson, který podobně jako předseda Hoyle vyzdvihl statečnost Ukrajinců tváří v tvář ofenzivě výrazně silnější nepřátelské armády. Británie a její spojenci jsou podle Johnsona odhodláni pokračovat ve vyzbrojování Ukrajiny a tlačit na Moskvu, „dokud Putin neselže“.

Zelenskyj žádal britský parlament, aby se dál zpřísňovaly sankce namířené proti Rusku a jeho ekonomice.

„Zpřísněte sankce proti teroristickému státu. Konečně ho uznejte jako teroristický stát. Najděte způsob, jak zajistit bezpečnost našeho ukrajinského nebe,“ vyzýval ukrajinský prezident Británii. Severoatlantická aliance zatím žádost o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou garantovanou silami NATO odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám