Hlavní obsah

Britský učitel bojuje s covidem už rok. Poničil mu plíce, ledviny i žaludek

– Kelk
Novinky,

Loni 31. března skončil v Leedsu v nemocnici učitel Jason Kelk, který měl infekci na plicích. Ukázalo se, že se nakazil covidem. Od té doby neopustil 49letý muž nemocnici, i když letos na konci ledna se poprvé postavil na nohy, ale bez doprovodu ještě chodit nemůže. Hlavně však stále zvrací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden z nejdéle bojujících pacientů s covidem v Británii se v únoru po 10 měsících poprvé postavil na nohyVideo: AP

 
Článek

Kelk, který má 49 let, ležel od 4. dubna 2020 na jednotce intenzivní péče, kde byl připojen na plicní ventilátor. Musel být napojen i na dialyzační přístroj, protože koronavirus mu napadl i ledviny, které mu začaly selhávat.

List Leeds Live ho označil za člověka, který se v zemi nejdéle léčí s koronavirem v nemocnici, byť jsou i další, kteří tráví v nemocnicích dlouhé měsíce, další dlouho hospitalizovaný pacient s covidem Derek Garraway byl teprve nedávno propuštěn.

Foto: Profimedia.cz

Jason Kelk, když ho vyvezli před nemocnici

Kelkova manželka, 63letá Sue, uvedla: „Jason má stále tracheostomii a nadále každý den zvrací. Jeho ledviny a plíce jsou skoro totálně zničené a vyvinula se u něj gastroparéza.“

Ta se objevuje i u diabetiků a Jason ještě před nákazou koronavirem trpěl cukrovkou druhého typu a astmatem. Podle listu Yorkshire Evening Post se u něj gastroparéza, kdy pozřená potrava pozdě sestupuje z žaludku do duodena, a člověk proto zvrací, objevila kvůli poškození žaludku koronavirem.

Stav se pomalu zlepšuje

Podle Sue však Jason udělal v posledních dvou měsících velký pokrok, protože v dubnu mohl být odpojen od plicní ventilace.

Foto: Profimedia.cz

Jason Kelk

Manželka dodala pro Leeds Live: „Po dlouhou dobu bylo otázkou, ne kdy, ale zda vůbec by se mohl Jason vrátit domů. Nyní to vypadá, že je reálná možnost, že se mnou půjde domu, a už si říkáme kdy, a ne jestli.“

V lednu se poprvé postavil a v únoru ušel bez pomoci skoro deset metrů. Stále však má udělanou tracheostomii.

Covid Britovi za deset měsíců zničil plíce i ledviny. Teď se muž poprvé postavil na nohy

Koronavirus

Dvojice se navíc kvůli covidovým omezením mohla vidět během roku jen sporadicky.

Reklama

Výběr článků

Načítám