Hlavní obsah

Covid Britovi za deset měsíců zničil plíce i ledviny. Teď se muž poprvé postavil na nohy

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Deset měsíců ležel na lůžku v nemocnici v Leedsu 49letý Brit Jason Kelk. Koronavirus mu zničil plíce i ledviny. Teprve nyní se poprvé od 31. března loňského roku sám postavil na vlastní nohy a mohl tak strávit čas se svou manželkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden z nejdéle bojujících pacientů s covidem v Británii se po 10 měsících poprvé postavil na nohyVideo: AP

 
Článek

„Už na začátku ledna za pomoci personálu udělal první kroky. Teď se prošel sám, přijde mi to jako zázrak. Jsem na něj pyšná,“ uvedla Kelkova manželka Sue. Ta na návštěvy do nemocnice nemůže, personál tak jejich setkání zprostředkoval před budovou, kam vzal Jasona na krátkou procházku.

Británie rozhodla, vakcínu dostanou také ilegální migranti a úřady je nechají být

Koronavirus

Kelk patří v Británii mezi pacienty, kteří s koronavirem bojovali nejdéle. Horší stav se u něj projevil také kvůli cukrovce 2. stupně a mírnému astmatu, takže byl v potenciálně rizikové skupině.

Do nemocnice v Leedsu byl přijat 31. března, od 4. dubna ležel na jednotce intenzivní péče na plicním ventilátoru. Navíc mu přestaly fungovat ledviny, jejichž funkci tak musel nahrazovat speciální přístroj 24 hodin denně.

„Teď dokáže být bez přístroje 16 hodin denně. Párkrát dokonce vydržel v jednom kuse bez jeho pomoci i 60 hodin,“ uvedla Sue pro britský deník Metro.

Kelk teď kvůli tracheostomii (otevření přístupu do průdušnice přes krk) není schopen mluvit, nicméně slovům rozumí. „Mám radost z jeho pokroku, ale zároveň si nechci dávat přehnaně optimistické naděje, protože jeho zdravotní stav ještě stále není stabilní,“ dodala Sue.

Reklama

Výběr článků

Načítám