Hlavní obsah

Britský chirurg pacientům vypaloval iniciály do transplantovaných orgánů

Birmingham

Z britské lékařské komory vyškrtli chirurga, který do transplantovaných jater svých pacientů vypaloval své iniciály. Když se to provalilo, hájil se tím, že se cejchováním lidi v narkóze odreagovával při dlouhých a náročných operacích. Informoval o tom britský deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Simon Bramhall na snímku z roku 2013.

Článek

Sedmapadesátiletý Simon Bramhall se na transplantované orgány svých pacientů laserem podepsal v roce 2013. Přišlo se na to poté, co jeden z darovaných orgánů v těle operovaného pacienta nikoliv vinou lékařského týmu selhal.

Chirurg, který selhávající játra z těla vyndával, si na nich všiml iniciál SB o velikosti asi 4 centimetrů a vyfotil je na mobil. Bramhall se záhy přiznal. Policistům později líčil, že laser, který je během operace používán k zastavení krvácení, zneužil jen na okamžik, při němž „švihl zápěstím“ a všitá játra v těle nového majitele podepsal.

Foto: Profimedia.cz

Simon Bramhall

Lékaři byla Korunním soudem v Birminghamu původně uložena pokuta 10 tisíc liber (293 tisíc korun) a disciplinární trest, svou profesi však mohl vykonávat dál. V odvolacím disciplinárním řízení ho ale lékařská komora vyškrtla ze seznamu lékařů.

„Tribunál odmítá vysvětlení obhajoby, že se jednalo o ojedinělý čin s cílem uvolnit napětí. Jednalo se o akt vycházející z profesní arogance,“ konstatoval tribunál britské lékařské komory. Ta lékaři s dvanáctiletou praxí prokázala dva případy, kdy se na pacientech podepsal důrazněji než bezvadnou péčí. Na životě ani na zdraví je při tom neohrozil, přesto byla jeho provinění vyhodnocena jako natolik závažná, že jako lékař skončil.

Jeden z lékařem ocejchovaným pacientů se svěřil listu The Daily Mirror, že se cítí jako znásilněný.

Reklama

Výběr článků

Načítám