Hlavní obsah

Britská rozvědka: Za ztráty ruských tanků může špatné pancéřování a nedbalost

Londýn

Jedním z důvodů velkých ztrát ruských tanků na Ukrajině je jejich špatné reaktivní pancéřování, uvedla ve čtvrtek v pravidelné ranní svodce britská rozvědka. Naznačuje to, že Rusko nenapravilo praxi špatného pancéřování svých tanků od první čečenské války v roce 1994.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank proruských doněckých separatistů na Donbasu

Článek

Reaktivní pancéřování, označované zkratkou ERA (angl. Explosive reactive armour), snižuje při správném použití účinnost přilétajících střel ještě předtím, než zasáhnou tank.

Podle britské rozvědky je však pravděpodobné, že posádky ruských tanků nemají pro údržbu ERA dostatečný výcvik, což vede buďto ke špatné montáži výbušných prvků, nebo k jejich úplnému vynechání.

Výbušné prvky jsou vyrobeny z menšího kusu vysoce výbušné trhaviny, která je vklíněna mezi dvě obvykle kovové desky.

Špatná bojová morálka

Chybějící reaktivní pancéřování podle britských expertů přispělo k několika zdokumentovaným případům, kdy se po zásahu střel do ruského tanku vymrštila jeho věž i několik metrů do vzduchu.

Velitelé ztrácí po explozích na Krymu důvěru Kremlu

Evropa

Rozvědka také uvádí, že ve válce na Ukrajině došlo k četným selháním ruských velitelů, což snížilo bojovou disciplínu jednotek včetně právě chybného používání reaktivního pancéřování.

Kumulativní účinek těchto chyb je nejspíš významným faktorem skrytým za špatným výkonem ruských okupačních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám