Hlavní obsah

Britka, která se přidala k Islámskému státu, se může vrátit domů

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jako nezletilá utekla před pěti lety Britka Shamima Begumová z domova, aby se přidala k takzvanému Islámskému státu (IS). Ministerstvo vnitra ji kvůli tomu zbavilo britského občanství a zabránilo jí tak v návratu do vlasti. Odvolací soud ale ve čtvrtek rozhodl, že se nyní dvacetiletá dívka smí do Británie vrátit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily Begumovou na cestě do Sýrie se dvěma spolužačkamiVideo: Reuters

 
Článek

Begumová podle soudu musí dostat šanci na odvolání se proti odebrání občanství, a aby tak mohla učinit, musí jí být povolen vstup na britské území. „Spravedlnost musí v tomto případě převážit obavy z národní bezpečnosti,“ napsal v rozhodnutí soudce Julian Flaux.

Britské ministerstvo vnitra už rozhodnutí soudu kritizovalo a uvedlo, že se proti němu odvolá. „Naší hlavní prioritou je udržet bezpečnost našeho národa a našich občanů,“ stojí v prohlášení ministerstva.

Novorozený syn mladé Britky, co utekla k IS, zemřel

Blízký a Střední východ

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Podobně jako tisíce jiných mladých Evropanů se nechaly nalákat do samozvaného chalífátu, který na obsazených částech Sýrie a Iráku vyhlásil IS.

Mladá Britka, co se dala k IS a chce zpět, utekla z tábora. Bojí se ostatních žen islamistů

Zahraniční

Begumová žila v uprchlickém táboře na jihozápadě Sýrie. Provdala se tam za 23letého nizozemského radikála Yaga Riedijka, který bojoval v řadách IS. Měla s ním tři děti, nicméně ani jedno kvůli podvýživě a nemocím nepřežilo. Z uprchlického tábora utekla poté, co poskytla médiím rozhovor, ve kterém dala najevo zájem vrátit se do Velké Británie.

Britka, která se vdala za bojovníka IS, je připravena jít po návratu do vlasti do vězení

Blízký a Střední východ

Británie tvrdí, že Begumová je po matce Bangladéšankou, a proto jí mohla odebrat britské občanství. Bangladéšské ministerstvo zahraničí ale tuto informaci popírá a varovalo, že by ji do země nevpustilo. Begumová před rokem řekla pro BBC, že je připravena jít po návratu do Spojeného království do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám