Hlavní obsah

Británie za podporu Putina uvalila sankce na vlastního občana

Londýn

Britské ministerstvo zahraničí v úterý zveřejnilo další 42členný seznam lidí, na které uvalilo sankce za podporu ruského režimu a prezidenta Vladimira Putina. Na listu se vůbec poprvé vyskytl také britský občan, je jím bloger Graham Phillips.

Foto: Profimedia.cz

Britský bloger a podporovatel Vladimira Putina Graham Phillips

Článek

Rodák z Nottinghamu, který se před více než dekádou odstěhoval na Ukrajinu, byl obviněn ze zprostředkování ruské propagandy.

„Budeme pokračovat v uvalování tvrdých sankcí vůči těm, kteří se snaží legitimizovat Putinovu nezákonnou invazi, dokud Ukrajina nezvítězí,“ uvedla britská ministryně zahraničí a kandidátka na premiérku Liz Trussová.

Jedna z nejtvrdších sankcí. EU a Británie nebudou pojišťovat lodě s ruskou ropou

Evropa

V Británii už je Phillips kontroverzní osobou delší dobu. Za své zpravodajství dokonce obdržel několik ruských ocenění. V posledních týdnech ve svých videích naznačoval, že Ukrajinu řídí nacisté a masakr v Buči, při kterém ruští vojáci vyvraždili mnoho ukrajinských civilistů, byl zinscenován.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Těla tří mužů na dvoře domu v Buči

Phillips v dubnu také odsoudil chování britského premiéra Borise Johnsona. Stalo se tak v rozhovoru s britským občanem Aidenem Aslinem, který byl jako mariňák bojující v Mariupolu zajat proruskými separatisty a odsouzen k trestu smrti.

EU se shodla na dalších sankcích proti Rusku

Válka na Ukrajině

Sám předseda vlády tento rozhovor označil za ruskou propagandu. Poslanec Robert Jenrick (zvolený za Aslinův Newark) k videu uvedl, že jeho volič je „spoutaný, fyzicky zraněný a vyslýchán pod nátlakem a pro účely propagandy“.

Podle Jenricka je z videa patrné, že ruské síly porušily Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci, a na základě toho by mohl být sám Phillips stíhán za válečné zločiny.

Brusel plánuje zmírnit sankce vůči ruským bankám

Evropa

Phillips si vydělává především díky videím, která zveřejňuje na YouTube, kde má přes čtvrt milionu sledujících. Zdrojem jeho příjmů jsou především reklamy, za které platí nemalé částky velké západní společnosti.

YouTube dosud odmítá Phillipsova kontroverzní videa stahovat navzdory mnoha výzvám ze strany britských politiků.

Na novém sankčním seznamu je Phillips popsán jako „videobloger, který zveřejňuje obsah podporující a propagující akce za účelem destabilizace, ohrožení teritoriální integrity, suverenity a nezávislosti Ukrajiny“.

Reklama

Výběr článků

Načítám