Hlavní obsah

Brusel plánuje zmírnit sankce vůči ruským bankám

Evropská unie se chystá uvolnit část blokovaných finančních prostředků předních ruských bank. Chce tím oživit přiškrcený globální trh s potravinami a hnojivy. Vyplývá to z návrhu dokumentu, o němž v úterý informovala agentura Reuters.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropská unie, EU, Evropská komise, Evropský parlament

Článek

Návrh dokumentu podle Reuters počítá s tím, že budou jednotlivé členské země prostředky moci uvolnit v případě, že se prokáže, že jsou „dané peníze nebo ekonomické prostředky nezbytné pro nákup, dovoz nebo převoz potravinových produktů včetně pšenice a hnojiv“.

Materiál by měl podle nejmenovaného představitele Evropské unie rovněž podpořit dovoz potravin z ruských přístavů, byť to stávající sankce nezakazují. Naopak výslovně zmiňují výjimku.

Severokorejci mají pracovat na obnově Donbasu. Rusové by tím obešli sankce

Evropa

Tlak z Afriky

Návrh zmírnit sankce, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu, je podle agentury Reuters důsledkem tlaku Africké unie. Lídři zemí černého kontinentu si stěžují, že se kvůli ukrajinsko-ruské válce a sankcím Evropské unie staly jejich státy rukojmími v konfliktu, s nímž nemají nic společného.

Ceny potravin nejen pro africké země nicméně netlačí nahoru jen evropské sankce, ale především ruská blokáda obchodních přístavů v Černém moři, která narušila dodávky obilí.

Jak ruská blokáda ukrajinského obilí vyvolává hlad a chaos ve světě

Svět

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února letošního roku už Evropská unie na Rusko uvalila šest balíků sankcí. Sedmý, z něhož by ale mělo vzejít i částečné zmírnění těch přechozích, právě finišuje. Konečnou podobu má EU představit ve středu.

Mezi sankcionované banky zřejmě přibyde největší ruský bankovní dům, Sberbank, jemuž již Unie v rámci minulých sankcí zakázala přístup do mezinárodního platebního systému SWIFT. Seznam potrestaných Rusů se rozšíří na více než 1200 a firem či institucí bude přes sto. Unie chce navíc zakázat dovoz ruského zlata.

Orbán: Evropská ekonomika se sankcemi střelila do plic a lapá po dechu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám