Hlavní obsah

Británie vrací do Německa obrněnou divizi. Reaguje na napětí na Ukrajině

– Londýn

Británie pošle do Německa stovky svých obrněných vozidel. Důvodem je snaha posílit NATO v době rostoucího napětí na rusko-ukrajinské hranici. Stane se tak rok poté, co se britští vojáci z Německa oficiálně stáhli.

Foto: Profimedia.cz

Britský tank Challenger 2

Článek

„Posíláme podstatnou část našich obrněných vozidel dopředu, aby se mohly rychleji přesunout tam na kontinentě, kde by mohly být potřeba,“ řekl velitel britských pozemních sil Ralph Wooddisse.

Návrat obrněných jednotek do Německa, o němž informoval list The Financial Times, je součástí radikální reformy britských pozemních sil, oznámené ve čtvrtek. Základna NATO v Sennelageru u německého města Paderborn se stane jedním ze tří hlavních britských základem pozemních sil v zahraničí. Další budou v Keni a Ománu.

Londýn chce, aby byli jeho vojáci posíláni na delší zahraniční pobyty a cvičili celé měsíce s příslušníky sil partnerských zemí. Na cvičení hodlá Británie posílat více vojáků než v minulosti, uvedla televize Sky News.

Počet sil nebyl specifikován, ale jeden z vládních představitelů listu sdělil, že půjde o stovky tanků a obrněných vozidel. Británie má ve službě aktuálně přes 220 tanků Challenger 2 z 408 dodaných. Další šedesátka jich slouží k výcviku, zbylé jsou ve skladech. Na verzi Challenger 3 s novým kanonem se jich má modernizovat 148.

Britské tanky budou mít německé kanony

Evropa

Rozhodnutí představuje obrat v britské obranné politice o 180 stupňů, protože před rokem Británie ukončila trvalou přítomnost svých jednotek na německé půdě, která skončila po 75 letech. Stahování 20 tisíc britských vojáků trvalo deset let a loni v únoru skončilo uzavřením britského velitelství v Bielefeldu.

Záměr vyslat obrněnce do Německa byl oznámen v době, kdy Rusko posiluje svá vojska u hranic s Ukrajinou, což Kyjev, Spojené státy a NATO hodnotí jako předzvěst možného útoku. Moskva tento výklad odmítá a naopak varovala před ukrajinskými „provokacemi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám