Hlavní obsah

Británie chce poslat další jednotky letectva a námořnictva do východní Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud by Rusko zaútočilo na Ukrajinu, britské sankce budou připravené, napsal v článku pro deník The Times britský premiér Boris Johnson. Británie podle něj také zvažuje umístění dalších jednotek britského letectva a námořnictva do východní Evropy, aby ji případně mohlo chránit.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Británie chce posílit jednotky NATO v Estonsku, kterým aktuálně velí. V pobaltské zemi je v tuto chvíli asi 1200 aliančních vojáků. Do Polska k Ukrajinské hranici Británie na důkaz solidarity s Kyjevem pošle 350 vojáků. Do Polska se od soboty přesunuje také asi 1700 amerických vojáků.

Do Polska dorazili američtí vojáci, kteří posílí východní křídlo NATO

Zahraniční

„Britské sankce a další opatření budou připraveny na případný další ruský útok,“ napsal Johnson. Vláda požádá parlament o nové pravomoci k uvalení sankcí na další osoby a subjekty, včetně jakýchkoliv společností napojených na ruský stát nebo působících v odvětví strategického významu pro Kreml.“

Johnson také uvítal rozhodnutí Německa zahrnout mezi sankce pozastavení plynovodu Nord Stream 2: „Žádné odvětví není důležitější než energetika. (...) Vítám prohlášení Německa, že projekt plynovodu Nord Stream 2 bude v případě (ruské) invaze přehodnocen.“

USA, Německo a země NATO jsou připraveny společně reagovat na případnou ruskou agresi vůči Ukrajině, včetně ukončení projektu plynovodu Nord Stream 2, uvedl v pondělí večer americký prezident Joe Biden po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. Ten společný postup potvrdil.

Biden: Pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, může se rozloučit s Nord Streamem 2

Amerika

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová se ve čtvrtek vypraví na jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. O den později do Moskvy pojede i britský ministr obrany Ben Wallace, oznámil Johnson. Do Kyjeva se již dnes chystá francouzský prezident Emmanuel Macron nebo český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Výběr článků

Načítám