Hlavní obsah

Brexitová jednání dohodu zatím nepřinesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční jednání o podobě dohody o odchodu Velké Británie z Evropské unie nepřinesla žádné výsledky, napsal ve středu server BBC. Vyjednavači budou pokračovat v rozhovorech během středy. Naděje na uzavření dohody do čtvrtečního summitu se však tenčí.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Odpůrci brexitu demonstrují před budovou parlamentu v Londýně.

Článek

Během úterního večera se objevily informace, že v jednání o brexitové dohodě nastal posun. Deník The Guardian dokonce napsal, že se obě strany dohodly na takzvané irské pojistce a uzavření je už na dosah.

Úřad britského premiéra však optimismus krotil. Uvedl, že v případě jednání o brexitové dohodě „zbývá ještě vykonat hodně práce“.

Mluvčí britské vlády nicméně uvedl, že diskuse byla „konstruktivní“ a dosáhlo se pokroku. Blíže to ale nespecifikoval.

Tusk se tvrdě pustil do Johnsona: Neví, co chce

Evropa

Spojené království má opustit Evropskou unii 31. října. Pokud by dohoda byla hotova ještě během středy, mohli by ji lídři unijních zemí schválit na dvoudenním summitu, který začíná ve čtvrtek. Ve hře je také svolání mimořádného summitu, pokud by se jednání protáhla do příštího týdne.

Většina zemí EU se vyslovuje pro možný další odklad brexitu. Premiér Boris Johnson opakovaně trvá na tom, že nebude požadovat další odklad a pokud nebude do té doby zavřena dohoda o odchodu, Velká Británie odejde v rámci „tvrdého brexitu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám