Hlavní obsah

Brexit s dohodou je pravděpodobnější, řekl britský premiér

Biarritz

Šance, že se Británii nakonec podaří Evropskou unii opustit na základě dohody, se zvýšila. V neděli to řekl britský premiér Boris Johnson, který se ve francouzském letovisku Biarritz účastní summitu skupiny nejvyspělejších ekonomik G7. V posledních dnech Johnson prý zaznamenal změnu nálady v EU.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Britský premiér uvedl pro stanici BBC, že dohoda o brexitu je „pravděpodobná, i když nejistá“. Podle něj „vše záleží na naších přátelích a partnerech v EU“. Je optimistický, protože má pocit, že „v EU pochopili, že je šance na dohodu“.

„Myslím si, že v posledních pár dnech se v Bruselu a dalších evropských hlavních městech rozjasnili a uvědomili si, co je problém má pro Spojené království,“ dodal premiér. Jak však zdůraznil: „Důležité je, že jsme připraveni odejít bez dohody.“ Právě hrozbu odchodu bez dohody používá k nátlaku na EU, které chce odchod s dohodu.”

Navíc pohrozil, že v případě odchodu bez dohody, by „výrazně snížil sumu“, kterou má Spojené království doplatit EU. Podle dohody to má být 39 miliard liber.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson při jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem (vlevo)

Nový britský premiér hodlá za každou cenu vyvést Spojené království z Evropské unie na konci října. Tento týden jednal v Berlíně s Angelou Merkelovou a v Paříži s Emmanuelem Macronem, dnes na okraj summitu G7 v Biarritzu hovořil i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Johnson od svých unijních partnerů žádá, aby z dohody vyjednané jeho předchůdkyní Theresou Mayovou zmizela takzvaní irská pojistka, která má zabránit vzniku přísných kontrol na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, jež je součástí Spojeného království. To však zatím představitelé EU odmítají.[celá zpráva]

Johnson jednal také s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který mu přislíbil po brexitu ”opravdu velkou” obchodní dohodu. Zatímco šéf Bílého domu uvedl, že jednání o ní mohou být rychlá, podle Johnsona tak snadná být nemusí. ”Že by to mělo trvat roky a roky, to bych přeháněl. Ale udělat to všechno během jednoho roku, to bude těsné,” řekl Johnson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám