Hlavní obsah

Bída, chudoba! Ruská opozice vstoupila do debat před volbami do Dumy zostra

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdou kritikou současného politického režimu i vládní strany Jednotné Rusko odstartovaly tento týden televizní debaty před nadcházejícími parlamentními volbami. Kandidáti za prakticky neznámé malé strany se ve státní televizi Rossija-1 nezvykle ostře pustili do stávajícího politického systému a otevřeně pranýřovali problémy, které podle nich vládnoucí politici neřeší.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Volby v Rusku. Ilustrační foto

Článek

„Všude, kam jezdím, narážím na stejné problémy – bída, chudoba a sociální trable. Hrozivé je už to, že přes 19 milionů lidí žije za hranicí chudoby.¨Důchodová reforma se zhroutila a odpovědná je za to minulá Státní duma,“ vytkla konkurenci Sardana Avksentjevová ze strany Noví lidé, jež jako starostka Jakutska proslula omezením výhod pro místní úředníky.

Novinář a politik Maxim Ševčenko z Ruské strany svobody a spravedlnosti pak tvrdil, že v zemi se zcela zhroutil zdravotnický systém a odhalila to zejména situace kolem koronaviru.

„Lidé v nemocnicích leží na chodbách, márnice jsou přeplněné, statistiku před námi tají, úmrtnost obyvatel roste,“ prohlásil. „Je to samá lež, a navíc (úřady) potlačují svobodu projevu, občanská práva, posílají do vězení aktivisty. Bez demokracie a bez občanských práv sociální otázky nevyřešíme,“ hřímal k úžasu moderátora, který do jeho projevu nezasahoval.

Putin nemá mobil. Není jako Merkelová

Evropa

Překvapivě útočný tón zvolil i Fjodor Birjukov ze strany Vlast, která se dosud nijak zvlášť opozičně neprojevovala. „Bolí mě, když vidím, jak žijí lidé v naší bohaté, krásné zemi. Veškeré ruské bohatství patří několika rodinám, oligarchům, kteří jakoby nejsou, ale ve skutečnosti mají všechno pod palcem,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám