Hlavní obsah

Bělorusové i přes hrozby protestují dál. Policie v neděli zatkla na 300 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská policie zadržela při nedělních demonstracích žádajících odstoupení autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka tři sta osob, uvedla v pondělí agentura AFP s odvoláním na běloruské ministerstvo vnitra. Běloruská organizace na ochranu lidských práv Vjasna hovoří o 311 zadržených. Protesty v zemi trvají už skoro tři měsíce.

Foto: Reuters

Běloruská pozice při nedělním zásahu proti demonstrantům

Článek

Na nedělní demonstraci vyrazilo podle AFP do ulic Minsku na 20 000 až 30 000 lidí, což je ovšem méně než v době, kdy demonstrace vrcholily a přišlo opakovaně přes sto tisíc lidí.

Část protestujících se v průvodu vydala do lesa Kurapaty na kraji metropole, kde byly objeveny masové hroby obětí stalinských čistek. Obyvatelé Minsku si oběti sovětských represí připomínají tradičně v rámci Dušiček, letos však úřady vzpomínkovou akci nepovolily.

Foto: Reuters

Zastánci běloruské opozice pomáhají ženě, proti níž zasáhly pořádkové síly.

Policie v neděli proti demonstrantům tvrdě zasáhla - použila zábleskové granáty a střelbu do vzduchu. K rozehnání davu nasadila i slzný plyn a obušky. Použitím střelných zbraní proti demonstrantům běloruské ministerstvo vnitra hrozilo už dříve, podle úřadů se však v neděli střílelo do vzduchu ze zbraní, které nezabíjejí, uvedla agentura RIA novosti, aniž by typ zbraní upřesnila.

Zbraně měly podle ministerstva vnitra zabránit narušení zákona. Výstřely byly zaznamenány na třídě Nezávislosti i na dalších dvou místech, uvedl server Tut.by. Na dalších dvou místech byly slyšet výbuchy, mohlo jít o ohlušující nebo zábleskové granáty. Podle serveru byl nejméně jeden člověk zraněn gumovým projektilem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie v Minsku rozháněla demonstranty střelbou do vzduchu, dorazila těžká technika.Video: Reuters

Odjezdu policejních antonů se zadrženými se podle Hlasu Ameriky snažili zabránit někteří řidiči soukromých vozidel.

Už v sobotu byly zadrženy desítky žen, které procházely Minskem. Podle organizace Vjasna bylo zadrženo v sobotu 40 lidí v Minsku, Grodnu a dalších běloruských městech.

Od propuknutí protestů 9. srpna bylo v zemi zadrženo přes 15 000 lidí. Sto z nich bylo označeno za politické vězně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám