Hlavní obsah

Belgičané vyvinuli stoprocentně přesné testy na covid-19

Novinky, lin

Belgická biotechnologická firma uvádí podle svých slov stoprocentně přesné testy na onemocnění covid-19, které fungují na principu detekce protilátek v těle. Testy, které již schválila tamější vláda, je nutné vyhodnocovat v laboratoři. Výsledky jsou ale patrné již za patnáct minut.

Foto: Profimedia.cz

Test společnosti ZenTech

Článek

Společnost ZenTech sídlící v belgickém Lutychu uvedla, že výroba vládou schválených testů je již v plném provozu. Týdně firma vyrábí na deset tisíc testů. Po překročení hranice tří milionů vyrobených testů chystá firma distribuci i do ostatních evropských zemí.

Výhodou testovacího zařízení je to, že rovněž detekuje, zda dotyčný již koronavirus prodělal a zotavil se, aniž by věděl, že byl vůbec infikován. Výsledky jsou známé již za patnáct minut.

Lidé si za test raději zaplatí, než aby čekali

Koronavirus

„Citlivost testů na protilátky je sto procent. Jedná se ale o složité zařízení, které není určené k domácímu používání jako například těhotenský test,“ říká pro DailyMail zakladatel společnosti ZenTech Jean-Claude Havaux s tím, že testy jsou určené pro zdravotnické pracovníky, nejprve v Belgii a poté v dalších zemích EU i mimo ni.

Na Slovensku zadrželi bývalého státního úředníka, nakupoval předražené testy

Evropa

Protilátkové testy jsou považovány za klíčový nástroj ke zjištění, kdo si onemocněním covid-19 už prošel. Zejména to pak platí pro nesymptomatické nosiče, kteří jsou vůči nemoci imunní a mohli by se tak vrátit do standardního pracovního procesu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ovšem upozorňuje, že zatímco spolehlivé testy vítá, přítomnost protilátek covid-19 není přímým důkazem, že je člověk imunní. Navíc není známo, jak dlouho imunita trvá.

Reklama

Související články

Srbsko darovalo Kosovu testy

Srbsko dodalo v pátek do Kosova, své bývalé a v dnes od něho odtržené provincie, tisíc testovacích souprav. Zásilka dorazila v pátek do kosovského hlavního...

Výběr článků

Načítám