Hlavní obsah

Belgičan z letadla, v němž se vraceli i evakuovaní Češi, je nakažený koronavirem

Brusel
Aktualizováno

Jeden z devíti Belgičanů, kteří dorazili v neděli večer letadlem z Wu-chanu do Bruselu, je nakažený koronavirem. Ve stejném letadle cestovali z Wu-chanu i Češi. Podle České televize to oznámila SPF Santé publique.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet letadla s evakuovanými do FrancieVideo: AP

 
Článek

Sérii testů na koronavirus podstoupilo ve vojenské nemocnici v Bruselu všech devět navrátivších se Belgičanů. Výsledky u osmi z nich byly negativní, u jednoho pozitivní. O infikovaném pacientovi belgické úřady zatím neposkytly žádné podrobnosti, uvedly jen, že netrpí žádnými příznaky nákazy a že je v dobrém zdravotním stavu. To může být způsobeno tím, že je stále v inkubační době.

U žádného z pětice Čechů, kteří byli v neděli evakuováni z Číny, nařízené testy na nový koronavirus nákazu nepotvrdily. V pondělí to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že ale pětice pro jistotu zůstane v karanténě infekčního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce.

„Mám dobrou zprávu. Všechny výsledky jsou negativní. Přesto pro jistotu nadále zůstanou v karanténě. Z Bulovky mám informace, že nemají příznaky a daří se jim dobře,” uvedl ministr.

Češi z Číny dorazili do vlasti. Část jejich spolucestujících měla příznaky nákazy

Domácí

Čechy z izolovaného čínského města Wu-chan odvezl francouzský speciál. V něm cestovali spolu se zhruba 250 lidmi ze 30 zemí. Francouzský stroj odstartoval z Číny v noci na neděli, v odpoledních hodinách přistál ve Francii, odkud pak zamířil do Bruselu. Po nedělní půlnoci přicestovali Češi armádním speciálem do Prahy a byli převezeni do karantény v Nemocnici Na Bulovce, kde jim byly provedeny testy. Inkubační doba choroby je 14 dní.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V Číně je dalších 100 českých občanů, kteří by se chtěli vrátit do vlasti. Na cestu bude od úterý připraven vládní airbus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pracovník letiště vyzvedává z armádního speciálu zavazadla pětice Čechů, kteří se vrátili z Číny, kde řádí koronavirus.

Nákaza se projevuje podobně jako chřipka. Nemoc zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest, doprovázejí ji neustupující horečky, bolesti kloubů a svalů a kašel. Počet nakažených ve světě překročil 20 tisíc. Nemoci podlehly více než čtyři stovky nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám