Hlavní obsah

Bayraktar. Postrach pro ruskou techniku na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko již utrpělo při útoku na Ukrajinu značné ztráty na pozemní technice. Lví podíl na tom mají především protitankové střely Javelin a NLAW. Ruská technika však je v ohrožení i dál od fronty, protože Ukrajina nasadila turecké drony Bayraktar TB2, které výrazně pomohly Ázerbájdžánu dobýt část Náhorního Karabachu.

Bayraktar song

 
Článek

Co všechno se podařilo tureckým dronům zničit, není přesně známo, měly to být údajně i tanky. Experti zbraňového webu Oryx sestavili tabulku zachycující potvrzené úspěšné útoky bayraktarů.

Plyne z nich, že zničeno bylo jedno bojové vozidlo pěchoty, pět tažených houfnic 2A65 Msta, čtyři vozidla s protiraketovým systémem Buk, jeden moderní protiletadlový systém Tor-M2, dva vlaky s palivem a 17 nákladních automobilů včetně tahačů děl KamAZ 6350.

Bayraktary jsou na Ukrajině nyní tak populární, že tak byl pojmenován i novorozený lemur v kyjevské zoo, uvedl server Fortune.

Bayraktary TB2 se podle něj rozhodně nedají srovnávat s americkými MQ-9 Reapery. Stroje s rozpětím 12 metrů dosahují maximální rychlosti pouhých 220 km/h. Jsou však vyzbrojené přesnou municí, a hlavně – jsou levné. Jeden přijde na milion až dva miliony dolarů. Reaper stojí 14 až 32 milionů.

Ruské letectvo utrpělo v sobotu těžké ztráty

Evropa

Ukrajina si jich oficiálně pořídila 12, ale mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat řekl listu Al Monitor: „Celkem má Ukrajina asi dvacet dronů Bayraktar, ale u tohoto čísla nekončíme.“ Údajně další už dostala, napsal Kyivpost. V září dala ukrajinská armáda najevo, že k původním šesti si chce doobjednat dalších 24 kusů.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Dron Bayraktar TB2 na vojenské přehlídce v Kyjevu

Podle serveru DefenceNews se Turecko a Ukrajina domluvily na výrobě těchto dronů poháněných nově ukrajinskými motory přímo na Ukrajině, dohodu ale ještě neratifikovali poslanci.

Ukrajinci zničili dronem ruský protiraketový systém Buk

Evropa

Zbraň i špion

Ukrajinská armáda je však nepoužívá jen k útokům na nepřátelskou techniku.

„Drony Bayraktar přesně navádějí dělostřelectvo ničící kolony tanků. Výhodou je, že se vše děje v reálném čase a automaticky. Dron udá souřadnice a do tří sekund lze rozhodnout o potlačení nebo zničení postupujících jednotek děly. Dron je zbraň. Ale dron je taky špion,“ uvedl Ignat.

„Drony to dělají Rusům těžší,“ dodal nejmenovaný plukovník, který má v ukrajinské armádě na starosti právě program bezpilotních letadel. Spolu s dalšími důstojníky prodělal tříměsíční výcvik v Turecku.

Chytlavá ukrajinská píseň oslavuje turecké drony

Zahraniční

Bayraktary se staly postrachem pozemní techniky už na několika bojištích. V Sýrii ničily ruské protiletadlové systémy Pancir S1. V Libyi pomohly zastavit postup polního maršála Chalífy Haftara na Tripolis. Ázerbájdžánu zajistily převahu nad Arménií ve válce o Náhorní Karabach, protože ničily arménské tanky.

Turci: Ukrajinci si drony koupili

Turecká firma Baykar Makina, která bayraktary vyrábí, jich prodala už 257 kusů. I Ukrajina si tyto bezpilotníky musela koupit, nedostaly se k ní jako součást pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Dron Bayraktar TB2

„Je to obchod a Ukrajina není jedinou zemí, která bayraktary nakoupila. Má je Katar, Ázerbájdžán či Polsko, jež se loni v květnu stalo první zemí EU a NATO, která si turecké drony koupila,“ poznamenal Yavuz Selim Kiran, náměstek ministra zahraničí. Reagoval tak na zprávy v médiích, že bayraktary dodalo Turecko jako součást pomoci.

Turecko se podle něj snaží udržovat vyvážený postoj k oběma stranám ukrajinsko-ruského konfliktu a opakovaně se nabízí jako zprostředkovatel mírových rozhovorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám