Hlavní obsah

Bavorsko hrozí Tyrolsku uzavřením hranice kvůli jihoafrické mutaci

Mnichov/Vídeň

Bavorsko hrozí, že uzavře svoji hranici s Tyrolskem, které stejně jako zbytek Rakouska uvolňuje opatření proti koronaviru. V Tyrolsku přitom přibývá případů nákazy jihoafrickou mutací koronaviru.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ulice ve Vídni se po uvolnění karantény zaplnily nakupujícími.

Článek

Generální tajemník bavorské křesťanskosociální CSU Markus Blume navrhl uzavřít hranice s Tyrolskem a Českou republikou, pokud by se objevovaly signály, že by šíření zmutovaného koronaviru mohlo ohrozit německé snahy zvládnout pandemii. „Nyní je nutná rychlá akce,“ řekl Blume listu Münchner Merkur. „Jakmile by se mutace začala šířit tady, bylo by pozdě,“ dodal.

Tvrdě kritizoval uvolňování v Rakousku, protože tato mutace napadá imunitní systém „čtyřikrát agresivněji“ než britská a podle expertů také více postihuje děti. Podle něj existuje vysoké riziko šíření koronaviru „na hranicích, a ne v domech s pečovatelskou službou nebo v kadeřnictvích“.

Bavorský ministr vnitra Joachim Hermann nezašel až tak daleko, aby hrozil uzavíráním hranice, ale listu Münchner Merkur řekl, že by podporoval tvrdší režim na hranicích s Rakouskem a že by se měly hranice s Českou republikou a Rakouskem pečlivě monitorovat.

Bavorsko od testování pendlerů po 48 hodinách neustoupí

Evropa

Bavorsko postupuje ze spolkových zemích nejrazantněji, zakázalo lidem ze sousedních zemí jezdit do země na nákupy i za lyžováním.

Jihoafrická mutace v Rakousku

Tyrolské úřady v pondělí ráno potvrdily, že při sekvencování viru nakažených koronavirem se podařilo odhalit už 165 případů nákazy jihoafrickou mutací. U dalších 112 případů panuje podezření na tuto mutaci, uvedl tyrolský zemský hejtman Günther Platter. Tato mutace by mohla vzdorovat některým vakcínám a komplikovat tak program očkování proti covidu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Lyžaři v Rakousku nosí roušky.

Tyrolští politici navzdory hrozbě jihoafrické mutace se během víkendu zmínili o tom, že chtějí uvolnit omezení tak, jak to udělají i další části Rakouska. V Rakousku se v pondělí otevřely školy, obchody, muzea a kadeřnictví.

Rakousko ještě zpřísní kontroly na hranicích

Evropa

Platter místo tvrdé karantény a uzávěry v pondělí představil spektrum opatření, která mají šíření jihoafrické mutace omezit. Kromě zvýšení počtu prováděných testů to jsou právě zpřísněné hraniční kontroly, které se týkají i hranic s Bavorskem. Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer řekl jasně: „Musíte omezit cestování na absolutní minimum.“ Vítáni podle něj nejsou v Rakousku ani němečtí turisté a Němci cestující za nákupy.

Hornaté Tyrolsko je přitom hodně závislé na turistickém ruchu, zejména na lyžařích.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám