Hlavní obsah

Babiš na cestě k prohře ve volbách, píše Spiegel

Neúspěšný boj s pandemií koronaviru, roky trvající spor o miliony z Evropské unie pro jeho společnosti a nově objevený dokument o spolupráci s komunistickou StB mohou stát Andreje Babiše (ANO) na podzim vítězství ve volbách, píše ve své analýze německý týdeník Der Spiegel. Průzkumy preferencí již několik týdnů ukazují, že Babišovo hnutí ANO zaostává za volební aliancí Pirátů a STAN.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Týdeník Spiegel popisuje, jak Ústav paměti národa (ÚPN) objevil kartu agenta "Bureše". Pod tímto krycím jménem je Babiš v záznamech komunistické tajné policie veden. Na kartě pod číslem 25085 je uvedeno, že se narodil 2. září 1954, mluví německy, francouzsky, rusky a je povoláním inženýr. Premiér sice stále trvá na tom, že se do evidence dostal bez svého vědomí, Spiegel ovšem nález dokumentu hodnotí jako velmi vážný důkaz.

Politologové: Do voleb je daleko, Babiš může opět posílit

Domácí

Babiš je výjimkou mezi evropskými politiky, píše Spiegel. V minulém režimu byl členem komunistické strany a pracoval pro státní podnik. V roce 1988 byl vyslán do Maroka. Teprve po roce 1989 se vrátil do Prahy a zbohatl v zemědělském, chemickém a potravinářském průmyslu. Odborníci odhadují jeho jmění na čtyři miliardy eur. Do jeho skupiny Agrofert patří také velká německá pekárna Lieken AG. Babiš založil hnutí ANO v roce 2011 a předsedou vlády je od roku 2017.

Nikdy se nezbavil nálepky, že své impérium budoval díky kontaktům z doby komunismu, píše Spiegel. Podezření, že spolupracoval s komunistickou tajnou policií StB, trvá roky. Babiš se řadu let soudí. Tvrdí, že dokumenty byly zfalšovány.

„Což se jeví jako nepravděpodobné. Proč by měli důstojníci tajné policie v 80. letech padělat dokumenty úplně neznámého inženýra?“ ptá se Spiegel. Týdeník současně připomíná, že karta samotná nedokazuje, že by Babiš svým angažmá někomu uškodil, například někoho udal.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Bratislavský historik Jerguš Sivoš tvrdí, že o spolupráci Babiše s StB není pochyb. Babiš ale trvá na svém, že dokument není nic důležitého.

Navzdory tomu, že se premiér prezentuje jako „antipolitický politik“, který „nelže, nekrade, moc nepije a nemá milenky“, má proti sobě velkou část české veřejnosti, píše německý týdeník a připomíná demonstrace hnutí Milion chvilek, které do ulic přivedly stovky tisíc lidí.

„Doposud největší nezdar utrpěl Babiš v boji s epidemií koronaviru,“ píše Spiegel. První vlnou Česko lehce proplulo a to byl podle týdeníku zřejmě důvod, proč vláda koncem léta otálela s přísnými omezeními vzhledem k blížícím se volbám. Na začátku roku koronavirus zasáhl Česko s mimořádnou tvrdostí, píše týdeník.

Když pak čísla nakažených i mrtvých prudce narostla, Babišova vláda dlouho odmítala nabídky pomoci z Německa. „Raději vozili nemocné stovky kilometrů napříč Českem než pár kilometrů do Bavorska nebo Durynska,“ píše Spiegel.

Reklama

Výběr článků

Načítám