Hlavní obsah

Ať EU přijme 2000 migrantů, zbytek pošleme zpět, navrhuje Bělorusko

Minsk

Bělorusko ve čtvrtek oznámilo, že na jeho území je asi 7000 migrantů z Blízkého východu. Asi dva tisíce z nich táboří u hranic s Polskem. Ty by měli být vpuštěni do Evropské unie, o zbylé se postará Minsk, uvedla agentura AFP s odvoláním na mluvčí běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka Natalji Ejsmontovou. Bělorusko už vypravilo první repatriační let s Iráčany do Bagdádu.

Foto: Nikolay Petrov, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Evropská unie vytvoří humanitární koridor pro 2000 uprchlíků, kteří jsou v táboře,“ uvedla mluvčí. „My se postaráme o návrat pěti tisíc dalších do jejich domovů, jak to jen bude možné a pokud to budou chtít,“ dodala. Bělorusko ve čtvrtek už vypravilo první repatriační let s 431 Iráčany do Bagdádu, uvedla stanice Svobodná Evropa.

Poláci zadrželi stovku migrantů, kterým pomáhali přes hranice Bělorusové

Evropa

Podle Ejsmontové má německá kancléřka Angela Merkelová jednat s EU o vytvoření humanitárního koridoru do Německa. Německo zatím vyjádření Minsku nekomentovalo.

Bělorusko útočí na EU, NATO by mělo zasáhnout, říká polský novinář

Zahraniční

Merkelová ve středu hovořila už podruhé v tomto týdnu s běloruským prezidentem Lukašenkem. Minsk po druhém telefonátu v úterý oznámil, že jsou na spadnutí jednání mezi EU a Běloruskem. Německo to nepotvrdilo, ani nevyvrátilo.

Evropská unie tvrdí, že migrační krizi na polsko-běloruské hranici záměrně vyvolal Lukašenko v odvetě za evropské sankce. Běloruský prezident to popírá a tvrdí, že by se o migranty měla postarat EU, protože za zhoršení situace na Blízkém východě a v Afghánistánu podle něj může Západ.

KOMENTÁŘ: Polsko brání hranici EU, Brusel mu v tom moc nepomáhá - Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám