Hlavní obsah

Ani příslib jídla nezlákal Ukrajince na okupovaných územích na oslavy Dnů Ruska

Oděsa

Obyvatelé okupované části Chersonské oblasti projevili v neděli jen malý zájem o oslavy Dnů Ruska. Příslušníků ochranky na nich bylo více než návštěvníků, uvedlo ukrajinské velitelství Jih.

Foto: Reuters

Starší protest obyvatel Chersonu

Článek

Obyvatelé Chersonské oblasti ignorovali oslavy Dnů Ruska navzdory pokusům uplatit je potravinovými balíčky.

„Rašisté (označení ruských okupantů, považovaných za fašisty) podle svých zvyků přivezli je podporující návštěvníky, kteří se snažili vytvořit iluzi slavnosti a podpory Ruska pro propagandistická média. Ale snaha byla marná – na jejich oslavách bylo více strážců se zbraněmi než diváků,“ uvedlo velitelství Jih.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

Efekt byl podle něj přesně opačný, v ulicích se objevily stuhy a fábory v ukrajinských barvách, na zdech přibyly nápisy odsuzující okupaci a zněla i ukrajinská hymna.

Ukrajinci přiznali ústup v Severodoněcku, Rusové odřízli obránce od munice

Evropa

Ohňostroj obstaralo ukrajinské dělostřelectvo pálící na ruské pozice, dodalo ironicky velitelství Jih.

Rusko se snaží, aby i v Chersonské a Záporožské oblasti byly vyhlášeny, stejně jako na Donbasu, lidové republiky, které by se pak připojily k Rusku. Zatím však má idea malou podporu obyvatel a referendum se nekonalo.

Pokud by se zde Rusku podařilo plán na zřízení další loutkové republiky, mohlo by získat vysoce žádané pozemní spojení s Krymem.

Patnáctiletý nadšenec do dronů pomáhal armádě zjišťovat ruské pozice

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám