Hlavní obsah

Patnáctiletý nadšenec do dronů pomáhal armádě zjišťovat ruské pozice

Kyjev

Teprve 15letý ukrajinský pilot dronu je oslavován jako hrdina za pomoc, kterou poskytl armádě v prvních dnech války. Teenager Andrij Pokrasa žil s rodinou na předměstí Kyjeva, když Rusko 24. února provedlo invazi na Ukrajinu a postupovalo k hlavnímu městu. Vzhledem k tomu, že v oblasti bylo málo pilotů bezpilotních letounů a územní obrana naléhavě potřebovala zpravodajské informace, přijala Andrijovu pomocnou ruku, píše agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Patnáctiletý ukrajinský pilot dronu pomáhal na začátku války armáděVideo: AP

 
Článek

Pomocí malého komerčního dronu Andrij a jeho otec pořídili letecké snímky zachycující pohyb ruských tanků. Armáda pak tabletem zaměřila přesně souřadnice a předala je vysílačkou dělostřelectvu. „To, co jsem právě popsal, proběhlo velmi rychle, doslova za pět až sedm minut,“ vysvětlil chlapec.

Foto: AP

Teenager Andrij Pokrasa

Andrij předtím s drony létal asi rok. Své služby armádě nabídl kvůli obavám, co by se mohlo stát s jeho domovem, kdyby se Rusům podařil postup. „Tohle je můj domov. Nechtěl jsem, aby se s ním stalo to, co se děje s domy na okupovaných územích.“

Své služby poskytoval vojákům asi deset dní. Pak začala být situace příliš nebezpečná a on byl i s matkou evakuován do Polska. „Byl jsem šťastný, že jsem přispěl, že jsem mohl něco udělat. Nejen sedět a čekat,“ popsal své pocity po návratu na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám