Hlavní obsah

Anglie hlásí 169 případů chřipcovidu. Na jeho závažnosti se experti neshodnou

Londýn

V Anglii už detekovali 169 případů chřipcovidu, reálný počet se však podle expertů pohybuje kolem tisíce a nejspíš bude v zimním období narůstat. Názor odborníků na závažnost onemocnění chřipcovidem se ale liší, uvedl Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Data z britské agentury pro zdravotní bezpečnost uvádějí, že ke konci loňského listopadu bylo 8,6 milionu lidí pozitivně testováno na koronavirus a pouze dvě tisíciny z nich také na chřipku, což odpovídá číslu 169.

Jedná se ale pouze o potvrzené případy a podle zdravotních expertů bude reálně toto číslo vyšší.

Z informací agentury také vyplývá, že 30 procent pacientů, kteří jsou kvůli koronaviru napojeni na plicní ventilaci a vyžadují tak intenzivní péči, mají ke covidu-19 ještě jednu další doprovodnou infekci.

Izrael hlásí první případ „chřipcovidu“

Koronavirus

Případů chřipcovidu v Evropě postupně přibývá, hlásí je například Španělsko či Chorvatsko. Lékaři pacientů však dosud neuvádí žádný vážný případ. Ani odborníci se neshodnou na tom, jak závažný může průběh chřipcovidu být.

Virolog Julian Tang z univerzity v Leicesteru například listu The Times řekl, že souběh chřipky a koronaviru neznamená, že bude člověku hůř.

„U dětí se například mohou objevit až čtyři respirační onemocnění zároveň, takže obavy z chřipcovidu jsou trochu přeceňované,“ uvedl.

Česko zatím na nule

Mikrobiolog Simon Clarke z univerzity v Readingu zase varuje, že onemocnění oběma viry zároveň zvyšuje riziko vážného průběhu nemoci. „Riziko ale může zmírnit očkování proti koronaviru,“ dodal.

Jeho kolega z University of East Anglia Paul Hunter pak potvrzuje, že infekce vícero respiračními onemocněními zároveň je obecně nebezpečnější.

Co je chřipcovid. Souběh chřipky a covidu představuje nebezpečí

Domácí

V České republice se zatím případ tzv. flurony (anglický název pro chřipcovid) neobjevil. Novinkám to potvrdila Štěpánka Čechová, mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který podobné případy sleduje.

Reklama

Výběr článků

Načítám