Hlavní obsah

Izrael hlásí první případ „chřipcovidu“

Jeruzalém

V izraelském městě Petach Tikva byl zaznamenán první případ neobvyklé souběžnosti dvou nemocí, chřipky a covidu-19, zatím v angličtině označované jako „flurona“ (chřipcovid). Pacientkou je mladá těhotná žena, která je v nemocnici, ale má mírný průběh. S odkazem na izraelská média o tom informoval list Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena dorazila do Beilinsonovy nemocnice s dýchacími problémy a mírnými příznaky covidu.

„Hned po příjezdu jí byla diagnostikována chřipka a koronavirus,” řekl primář gynekologického oddělení Arnon Vizhnitser místnímu deníku Hamodia.

Lékaři testy zopakovali, ale ty na obě nemoci vyšly opět pozitivní. Žena není naočkována, ale má mírný průběh.

Podle Vizhnitsera se obě nemoci projevují podobně. „Obě jsou virová a způsobují dýchací potíže, protože obě napadají horní cesty dýchací,” vysvětlil.

Nenaočkují-li se, nesmí občané SAE vycestovat ze země

Zahraniční

Výsledky testů nyní ještě zkoumají odborníci z izraelského ministerstva zdravotnictví, kteří budou chtít zjistit, zda tato kombinace nemůže způsobovat těžší průběh.

Podle dostupných informací bude pacientka propuštěna z péče lékařů ve čtvrtek. Navzdory tomu, že se jedná o první zdokumentovaný případ „chřipcovidu”, jsou lékaři přesvědčeni, že podobných pacientů je v zemi více.

Fiala: Bude to nejtěžší rok v historii samostatného Česka

Domácí

„Minulý rok jsme chřipku u těhotných žen nezažili. Dnes na nás vykukují případy jak koronaviru, tak chřipky,” řekl Vizhnitser. Vypořádat se s tím, když má žena těsně před porodem horečku, je podle něj velmi náročné.

Počet případů roste, čtvrtá dávka spuštěna

Izrael začal v pátek podávat čtvrtou dávku vakcíny lidem s oslabeným imunitním systémem, aby omezil šíření varianty omikron.

Izrael schválil čtvrtou dávku vakcíny proti covidu-19

Koronavirus

Počet případů covidu-19 v Izraeli nadále roste. Počet infekcí se oproti minulému měsíci zvýšil z pěti set na více než čtyři tisíce. Závažné případy a hospitalizace zatím nezaznamenaly úměrný nárůst.

V sobotu bylo zaznamenáno 101 vážných případů, z toho 42 osob v kritickém stavu. Sedmidenní průměr nakažených je 333,18 na jeden milion obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám