Hlavní obsah

Co je chřipcovid. Souběh chřipky a covidu představuje nebezpečí

Právo, Václav Pergl

Aktivita chřipkových virů byla v poslední sezoně nezvykle nízká. V ČR nebyl dokonce zaznamenán jediný pozitivní nález, což lze do jisté míry vysvětlit přísnými protipandemickými nařízeními – nošením respirátorů a omezením sociálních kontaktů. To ale neznamená, že letos tomu bude stejně. Podle některých odborníků může covid i chřipka udeřit současně. A pak by to bylo velké nebezpečí pro lidi i zdravotnický systém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Virus chřipky nezmizel, zůstává v populaci přítomen i nadále a nikdo z odborníků nedokáže přesně předpovědět, jak závažné mutace chřipkových virů se mohou v následujícím období objevit,“ konstatuje MUDr. Michal Holásek, praktický lékař z Vyškova.

Dokazují to informace z Izraele, kde minulý týden zaznamenali první případ „chřipcovidu”, tedy souběžné nákazy covidem-19 a chřipkou. V angličtině dostala tato kombinace infekcí název „flurona”, což je spojení slov flu (chřipka) a corona. Pacientkou je mladá těhotná žena, která je v nemocnici, ale má mírný průběh.

Izrael hlásí první případ „chřipcovidu“

Koronavirus

Velkým rizikem ovšem může být nákaza oběma viry – chřipkovým i novým koronavirem – pro starší nebo jinak oslabený organismus. A to buď oběma infekcemi současně, nebo proděláním jedné z infekcí a následným onemocněním druhou.

Pravděpodobnost, že nemocí oslabený organismus nebude schopen čelit další infekci – ať už virové nebo bakteriální –, se totiž zvyšuje, což může následně výrazně zhoršit celkový zdravotní stav i prognózu pacienta.

Je účinnější ochrana

Pacientka z Izraele není podle dostupných zpráv očkovaná proti covidu ani chřipce.

Očkování proti chřipce podstatně snižuje riziko souběhu nemocí a může pomoci i při diagnostice. Největší přínos vakcíny proti chřipce ale spočívá v prevenci nemoci a snížení možných zdravotních komplikací, následných hospitalizací nebo úmrtí.

Ideální termín pro aplikaci vakcíny je na podzim, očkovat ale lze i na začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že tělo potřebuje asi 14 dní na vytvoření protilátek a teprve poté je před nemocí chráněno.

Až převládne omikron, přestanou se podávat monoklonální protilátky. Nebudou už fungovat

Koronavirus

U zdravé populace zajišťuje 70–90 % ochranu, u seniorů snižuje projevy závažných onemocnění z 60 %, úmrtnost z 80 %. Právě lidé nad 65 let jsou chřipkou ohroženi nejvíce – tvoří až 90 % těch, kteří jí podlehnou.

Zasáhne všechny orgány v těle

Chřipka, ačkoli bývá často bagatelizována jako obyčejné nachlazení, je velmi nevyzpytatelná nemoc.

„Může se totiž rozvinout do velmi těžké virové infekce a zasáhnout všechny orgány lidského těla, nejen dechové ústrojí, jež je pro virus vstupní bránou. Vážné zdravotní komplikace může způsobit nejen oslabeným jedincům, ale i dětem, těhotným ženám či mladým zdravým lidem,“ říká lékař.

Očkování sice nemusí zcela zabránit vzniku onemocnění, podstatně ale zmírňuje průběh chřipky a omezuje přenos chřipky na další osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám