Hlavní obsah

Angličané kvůli pandemii hladoví, půl milionu lidí hrozí, že skončí na ulici

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čím dál více anglických rodin má kvůli koronavirové pandemie problém si udržet střechu nad hlavou. Většina radnic v zemi hlásí nárůst lidí bez domova a také četnější používání potravinových bank. Vyplývá to z nového průzkumu, o kterém informoval britský list Observer. Podle autorů studie bude potřeba prodloužit vládní pomoc i po skončení pandemie, jinak hrozí, že půl milionu Angličanů skončí na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Potravinové banky jsou za pandemie potřeba víc než kdy jindy

Článek

Devět z deseti radnic v Anglii ohlásilo za poslední rok nárůst v používání potravinových bank. Dvě třetiny také evidovaly vyšší počet konfliktů v rodinách, které vyžadovaly zásah profesionálů.

Podle průzkumu Sdružení místních radnic (DCN) musela velká část úřadů v posledních měsících pomáhat řešit spory mezi vlastníky a nájemci bytů. Tato informace vyvolala obavy, že zákaz vystěhování, který vláda během pandemie zavedla, neposkytuje sociálně slabým domácnostem úplnou ochranu.

V Anglii dostanou vakcínu bezdomovci, do měsíce chce vláda proočkovat půlku země

Koronavirus

Za poslední rok 85 procent anglický radnic hlásí, že se na ně stále častěji obrací lidé bez domova s žádostí o dočasné ubytování. Devadesát tři procent radnic pak lidé častěji prosí také o pomoc s placením obecní daně.

Existují vážné obavy, že pokud většina těchto opatření nebude pokračovat, tak to mnoho rodin nezvládne.
Giles Archibald, mluvčí DCN

Podle Observeru průzkum dokazuje, že tlak, který pandemie vytvořila na nejzranitelnější část společnosti, přímo doléhá na komunální úřady. Ty jsou v Anglii pod dlouhodobým tlakem a mnohé uvádí, že jsou na pokraji kolapsu.

Zákaz vystěhování musí pokračovat, míní expert

Nejnovější informace naznačují, že téměř půl milionu nájemců, kteří na nájem vykládají více než polovinu svého platu, budou ze svých domovů vyhozeni hned, jak zákaz vystěhování skončí. Komunální politici varují, že pokud se tomuto riziku nepředejde, tak se tito lidé přesunout na ulice už na konci května.

Autoři průzkumu zjistili, že tři čtvrtiny radnic očekávají nárůst spaní na ulicích a téměř devadesát procent očekává přímo nárůst bezdomovectví.

„Vláda zakročila a poskytla potřebnou dodatečnou podporu rodinám,” uvedl mluvčí DCN Giles Archibald, který zároveň vede radnici v distriktu Jižního Lakelandu. „Existují vážné obavy, že pokud většina těchto opatření nebude pokračovat, tak to mnoho rodin nezvládne,” dodal.

Foto: Profimedia.cz

Potravinová banka v Blackpoolu

Anglie, respektive celé Spojené království, je přitom na špici žebříčku co do počtu naočkovaných a dá se tak očekávat, že lidé na „ostrovech” budou jedni z prvních v Evropě, kdo se dočká návratu do relativně normálního života.

Polovina dospělých Britů už dostala vakcínu proti covidu

Amerika

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostala už polovina dospělých Britů (celkem 26,8 milionu obyvatel). Plně naočkovaných je méně, něco přes dva miliony, ale to je proto, že Británie podává druhou dávku až po 12 týdnech a nikoli třech, jak to původně doporučovali výrobci.

Reklama

Výběr článků

Načítám