Hlavní obsah

Americké tajné služby pomohly Ukrajině likvidovat ruské generály, tvrdí média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy poskytly Kyjevu rozsáhlé zpravodajské informace o pohybu ruských sil, což umožnilo ukrajinské armádě zlikvidovat mnohé ruské velitele, napsal deník The New York Times s odkazem na zdroje z americké administrativy. Velení ukrajinské armády tvrdí, že na frontě bylo zabito 12 ruských generálů.

Foto: Olexandr Chornyi, ČTK/AP

Ruští vojáci u svých vozidel v okupovaném Chersonu

Článek

Jakým způsobem se podařilo Američanům informace o pohybu ruských jednotek a přemisťování mobilních velitelství ruské armády získat, článek neuvádí. Americké zpravodajské služby ale využívají různé zdroje, včetně soukromých satelitů, ke sledování pohybu ruských jednotek.

„Spojené státy se zaměřují na poskytování polohy a dalších údajů o mobilním velitelství ruské armády, které se často přesouvá. Ukrajinští důstojníci tyto geografické informace dávali dohromady s vlastními poznatky... a prováděli dělostřelecké údery a jiné útoky, které zabily ruské důstojníky,“ píše deník.

Ruská raketa zasáhla ukrajinské Dnipro

Zahraniční

Na dotaz ohledně poskytování zpravodajských informací Ukrajincům mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že „nebudeme mluvit o podrobnostech“. Připustil, že Spojené státy „poskytují Ukrajině zpravodajské informace, které může použít ke své ochraně“.

Kolik ruských generálů bylo zabito na základě informací od Američanů, zdroje deníku The New York Times nespecifikovaly. Informace velení ukrajinské armády, že se podařilo zlikvidovat 12 ruských generálů, považují vojenští analytici za příliš vysoké číslo.

Spojené státy měly poskytovat Ukrajině zpravodajské informace o pohybu ruských jednotek až po data útoků na jednotlivé cíle, a to ještě před zahájením ruské invaze 24. února, píše The New York Times.

Rusko se pokusí anektovat Donbas, tvrdí americký velvyslanec

Válka na Ukrajině

Článek poznamenává, že Bidenova administrativa se snažila utajit pomoc amerických tajných služeb Kyjevu, protože se obávala, že to bude vnímáno jako eskalace válečného konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám