Hlavní obsah

Abramoviče měli v Kyjevě otrávit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruského miliardáře Romana Abramoviče a dva ukrajinské vyjednavače před několika týdny kdosi přiotrávil neznámou látkou, píše na základě svých zdrojů deník The Wall Street Journal. Oligarcha a dva členové ukrajinské delegace si po jednání v Kyjevě na začátku března stěžovali na pálení očí a odlupující se kůži na obličeji a rukou.

Foto: Stringer, Reuters

Roman Abramovič na snímku ze 14. března na letišti v Tel Avivu

Článek

Abramovič po útoku údajně na několik hodin přišel o zrak. Britský investigativní server Bellingcat s ohledem na příznaky otravy konstatoval, že se Abramovič a dva nejmenovaní ukrajinští vyjednavači nejspíš stali oběťmi útoku chemickou zbraní.

Abramovičův mluvčí potvrdil stanici BBC, že miliardář měl při mírových jednáních v ukrajinském hlavním městě tento měsíc podezření na otravu.

Ukrajinští představitelé označili zprávy o údajné otravě účastníků jednání mezi Kyjevem a Moskvou za spekulace. Informace vyvrací i americký činitel. Vyjednavač Mychajlo Podoljak na dotaz ohledně podezření z otravy uvedl, že „existuje spousta spekulací a různých konspiračních teorií". Další člen vyjednávacího týmu Rustem Umerov vyzval, aby lidé nevěřili "neověřeným informacím".

Nejmenovaný americký představitel agentuře Reuters sdělil, že zdravotní potíže dotčených byly podle zpravodajských informací velmi pravděpodobně způsobeny "prostředím", nikoli otravou. Podrobnosti neuvedl.

Kreml ihned na žádost WSJ o komentář nereagoval a mluvčí ukrajinského prezidenta uvedl, že nemá žádné informace o podezření z otravy aktérů mírových jednání. Tyto rozhovory zatím nepřinášejí prakticky žádné hmatatelné výsledky a podle nejnovějších vyjádření dvou stran nelze žádný průlom v hlavních bodech čekat ani v nejbližších hodinách a dnech.

Zpráva The Wall Street Journal, kterou převzala další média, například The Independent, vyvolává celou řadu otázek. Například to, proč se měl někdo snažit otrávit mírové vyjednavače obou stran, proč se zpráva o tom objevila až po několika týdnech a proč byli Abramovič a spol otráveni jen lehce.

Abramovič v Polsku? Mohl by být Putinovým vyjednavačem, píší Financial Times

Válka na Ukrajině

Podle Daily Mailu mohli chtít vyjednavače v Kyjevě otrávit zastánci násilného řešení konfliktu, který vyvolali Rusové 24. února vpádem na Ukrajinu. Invaze stále pokračuje, byť se postup ruských vojsk v posledních dnech zpomalil a Ukrajinci stále s úspěchem brání klíčová města.

Podle již zmíněného serveru Bellingcat, který se zabývá investigativou z veřejně dostupných zdrojů, měli být vyjednavači otráveni 3. března a další obětí měl být ukrajinský poslanec Rustem Umerov.

Zpráva o tom, že se jednání o příměří účastní známý ruský miliardář, se přitom v médiích objevily až na konci minulého týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám