Hlavní obsah

Rusko zahájilo ekonomickou blokádu Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko v úterý časně ráno až do odvolání přerušilo veškeré dopravní a poštovní spojení s Gruzií. Evropská unie již apelovala na Moskvu, aby ekonomickou blokádu odvolalo. Sankce, které jsou odvetou za zadržení čtyř ruských důstojníků vojenské rozvědky (GRU) v Gruzii a jejich obvinění ze špionáže, oznámila Moskva v pondělí.

Článek

"Počínaje 3. říjnem byla až do odvolání přerušena veškerá letecká, železniční, silniční a námořní doprava do Gruzie," uvedl mluvčí ruského ministerstva dopravy. Také ministerstvo spojů oznámilo přerušení poštovních služeb směřujících do Gruzie. Moskva zavedla sankce navzdory rozhodnutí Tbilisi zadržené Rusy propustit a umožnit jim návrat do vlasti.

Opatření má podle pozorovatelů za cíl zasadit citelnou ránu této zakavkazské republice, potýkající se s ekonomickými problémy. Je rovněž odrazem podrážděnosti a nespokojenosti Kremlu s prozápadním kurzem Gruzie.

Putin: Jde o státní terorismus

Sankce následovaly po zasedání vlády, na kterém ruský prezident Vladimir Putin označil zatčení pracovníků GRU za "státní terorismus s braním rukojmích", a nařídil čelným členům kabinetu navrhnout sérii odvetných opatření. Není bezprostředně jasné, jak dlouho hodlá Rusko blokádu Gruzie zachovat. Ruský ministr obrany Sergej Ivanov se dal při pondělním vítání propuštěných důstojníků v Moskvě slyšet, že jejich let by mohl být "posledním letem z Gruzie v letošním roce".

Nelze vyloučit, že Rusko se pokusí zasadit gruzínské ekonomice ještě větší ochromující ránu. Ruští poslanci totiž naplánovali na tento týden debatu o novém návrhu zákona, který by mohl znemožnit Gruzínům žijícím a pracujícím v Rusku zasílat přes hranice peníze domů rodinám. Mnohé z nich jsou na těchto penězích závislé. V Rusku nyní pracuje asi milión ze 4,4 miliónu Gruzínů.

EU vyzývá k odvolání sankcí

Evropská unie vyzvala Rusko, aby sankce proti Gruzii odvolalo. "Doufáme, že Rusko velice, velice brzy tyto sankce zruší, protože sankce - obzvláště v tomto případě - nikam nevedou," prohlásila evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová, která je na návštěvě v Tbilisi.

Reklama

Související články

Gruzínská policie zatkla na 90 členů opozice

V Gruzii ve středu ráno bezpečnostní složky pozatýkaly asi devět desítek vůdců a aktivistů místních opozičních hnutí. Speciální operace byla namířena především...

Výběr článků

Načítám