Hlavní obsah

Gruzie obvinila čtyři ruské důstojníky ze špionáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Gruzínský soud v pátek obvinil ze špionáže čtyři z pěti důstojníků ruské vojenské rozvědky (GRU), kteří byli zatčeni ve středu. Dva z nich zůstanou ve vazbě další dva měsíce. Uvedl to mluvčí gruzínského ministerstva vnitra Šota Chizanišvili.

Článek

Gruzínská policie dál blokuje štáb Skupiny ruských vojsk v Zakavkazsku (GRVZ) v Tbilisi a požaduje vydání dalšího ruského důstojníka obviněného ze špionáže, který se tam skrývá. Podle ruského velvyslance v Tbilisi Vjačeslava Kovalenka jej Moskva nevydá. Příslušníky GRVZ chrání diplomatická imunita.

V Moskvě policie v pátek zablokovala ulice v okolí gruzínské ambasády.

Velitel ruských ozbrojených sil v Gruzii generál Andrej Popov v pátek pohrozil, že Rusko by mohlo v souvislosti se zadržením čtveřice důstojníků znovu zvážit plán stažení svých jednotek z Gruzie do konce roku 2008. Podle Popovova mluvčího Vladimira Kuparadzeho by "nynější situace mohla výrazně ovlivnit proces stahování výzbroje, výstroje a dalších materiálů z ruských vojenských základen".

Gruzínský prezident označil reakci Moskvy za hysterickou. Ruský velvyslanec v OSN vyzval Radu bezpečnosti k prověření gruzinských akcí vůči separatistům z Abcházie.

Gruzínská policie zatkla ve středu v Tbilisi a v černomořském přístavu Batumi pět důstojníků GRU a  12 Gruzínů podezřelých ze spolupráce s touto skupinou. Dva ruské letouny mezitím evakuovaly z Gruzie 84 diplomatů a jejich rodinných příslušníků.

Rusko obviňuje NATO z vměšování

Ruský ministr obrany Sergej Ivanov prohlásil, že Gruzie zadržela čtveřici důstojníků s cílem vypudit ruské jednotky z Gruzie a poté znovu získat silou kontrolu nad dvěma svými separatistickými proruskými provinciemi Abcházií a Jižní Osetií. Obvinil také některé "novější členy" NATO z tajných dodávek zbraní a munice do Gruzie. Podle Ivanova"je naprosto jasné, že Gruzie zvolila vojenskou cestu, násilnou cestu řešení konfliktů v Jižní Osetii a Abcházii".

NATO na schůzce ministrů obrany svých členských zemí ve slovinské Portoroži vyzvalo Rusko a Gruzii k urovnání sporu.  Schůzky se účastní i ruský ministr obrany Sergej Ivanov, který NATO kritizoval, že se do sporu vměšuje. Podle Ivanova někteří členové aliance dodávají tajně do Gruzie zbraně a munici bývalé sovětské výroby. Má se jednat o sedm východoevropských států, které přistoupily k NATO v roce 2004.

Ruský ministr ve čtvrtek při zahajovací recepc označil Gruzii za "stát banditů" a obvinil Spojené státy, že nynější gruzínskou "provokaci" podporují a řídí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám