Hlavní obsah

Lodníka z potopené výletní lodě pohřbili do Dunaje

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Rodina, přátelé a kolegové se přišli v pátek rozloučit se dvěma maďarskými lodníky, kteří zahynuli koncem května poté, co do jejich plavidla Mořská panna narazila výletní loď hotelového typu Viking Sigyn. Urna s popelem lodníka Jánose P. (53) byla pohřbena do Dunaje, kapitán László L. (58) bude mít civilní pohřeb.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ceremonie posledního rozloučení s lodníkem, který zahynul poté, co do jeho plavidla Mořská panna narazila výletní loď hotelového typu.

Článek

Po budapešťském úseku Dunaje se plavilo ve formaci 15 lodí. Na jedné z doprovodných lodí byli i příbuzní obětí.

„Byl vojákem z povolání, ale pak ho zlákala voda. Svoji práci měl moc rád a řekl mi, že pokud by se mu něco stalo, jeho popel ať je rozptýlen ve vodách Dunaje,“ řekla 81letá matka lodníka Jánose P. serveru borsonline.hu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Urna s popelem lodníka, který zahynul na konci května při srážce dvou lodí v Budapešti, byla pohřbena do Dunaje.

Ve chvíli, kdy byla na vodu položena papírová urna, ozval se lodní zvon a tři salvy. „Ozvaly se klaksony lodí ve formaci a odpověděly jim klaksony všech lodí zakotvených na budapešťském úseku Dunaje,“ uvedla televize M1.

Foto: MTI

Formace lodí na budapešťském úseku Dunaje při pohřbu obětí lodního neštěstí z konce května.

Hotelová loď Viking Sigyn narazila 29. května večer do mnohem menší vyhlídkové lodě Mořská panna, která se po nárazu téměř okamžitě potopila. Na palubě bylo celkem 35 lidí - dva členové maďarské posádky a 33 jihokorejských turistů. Podařilo se zachránit jen sedm lidí.

Foto: MTI

Rozloučení s lodníky, kteří zahynuli po srážce dvou plavidel koncem května na Dunaji.

Vyzvednutí havarovaného plavidla komplikovala vysoká hladina Dunaje a silný proud. Vrak se podařilo dostat ze dna Dunaje až po dvou týdnech za pomoci lodního jeřábu o nosnosti 200 tun. Od osudného dne havárie se podařilo až na jednu oběť všechny nalézt. Po posledním mrtvém se stále pátrá.

Foto: MTI

Urna s popelem lodníka Jánose P. byla pohřbena do Dunaje.

Vyšetřování zatím odhalilo řadu chyb, jichž se kapitán Viking Sigyn dopustil. Loď měla především vypnutý alarm, který měl kapitána upozornit na blízkost jiného plavidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám