Hlavní obsah

Britský velvyslanec v USA odstoupil po zveřejnění e-mailů, v nichž kritizoval Trumpa

Londýn

Britský velvyslanec v USA Kim Darroch po uniklých depeších, v nichž kritizoval prezidenta Donalda Trumpa, ve středu odstoupil. Zdůvodnil to tím, že je pro něj nemožné nadále funkci zastávat.

Foto: Sait Serkan Gurbuz, ČTK/AP

Bývalý britský velvyslanec v USA Kim Darroch

Článek

V posledním nedělníku Mail On Sunday vyšly kritické výroky o Trumpovi, které poslal do Británie. Mimo jiné uvedl: „Nemůžeme doopravdy věřit, že tato administrativa bude normálnější, méně dysfunkční, méně nepředvídatelná, méně frakčně rozdělená, méně diplomaticky rozdělená a neschopná.“ [celá zpráva]

Uvedl také, že zvěsti o „bojích a chaosu“ v Bílém domě jsou většinou pravdivé a politika v oblasti citlivých témat, jako je Írán, je „nekoherentní a chaotická“. [celá zpráva]

Trump se na oplátku pustil i do Mayové

Trump následně Darrocha na Twitteru zkritizoval, že neposloužil své zemi, a označil ho za hloupého. V pondělí oznámil, že jeho administrativa s Darrochem již nebude jednat, i když za ním britská vláda stála. Američané pak Darrochovi zrušili pozvánku na pondělní večeři, kterou pořádal americký ministr financí Steven Mnuchin pro katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada Sáního.

Trump na Twitteru označil Darrocha za „praštěného” velvyslance, kterého Británie Spojeným státům vnutila. „Velice hloupý člověk,” napsal o něm Trump.

„Velvyslance neznám, ale bylo mi řečeno, že je to nabubřelý blázen,” dodal prezident s tím, že Darrochovi by někdo měl říct, jak si díky prezidentovi vedou USA po hospodářské i vojenské stránce nejlépe ze všech zemí světa.

Kritice neušla ani dosluhující britská premiérka Theresa Mayová, která podle něj způsobila v zemi nepořádek i přes jeho rady se vydala hloupou cestou, která nevede ke konci. Při červnové návštěvě Velké Británie přitom Trump tváří v tvář Mayové lichotil, jaká je úžasná profesionálka, s níž je radost spolupracovat.

Darrochovi také doporučil, aby se místo kritiky amerického vedení věnoval bídnému brexitovému vyjednávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám