Hlavní obsah

Trump se pustil do britského velvyslance kvůli kritickým depeším

Washington/Londýn

Americký prezident Donald Trump zkritizoval britského velvyslance v USA Kima Darrocha, který posílal do Londýna e-maily, že Bílý dům je nefunkční a rozdělený. Jeho depeše otiskl britský nedělník Mail on Sunday.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump

Článek

„Nejsme velkými fandy tohoto člověka a taky neposloužil dobře Spojenému království. Můžu to pochopit a můžu o něm něco říci, ale nestarám se o něj,“ řekl Trump novinářům v New Jersey o Darrochovi.

Velvyslanec posílal do Británie zprávy o USA po nástupu Donalda Trumpa. Mimo jiné uvedl: „Nemůžeme doopravdy věřit, že tato administrativa bude normálnější, méně nefunkční, méně nepředvídatelná, méně frakčně rozdělená, méně diplomaticky rozdělená a neschopná.“

Uvedl také, že fámy a pověsti o „bojích a chaosu“ v Bílém domě jsou většinou pravdivé a politika v oblasti citlivých témat, jako je Írán „nekoherentní a chaotická“.

Ministr obchodu Liam Fox označil únik a zveřejnění e-mailů za „neprofesionální, neetické a nevlastenecké“. Zmínil, že ten, kdo komunikaci zveřejnil, podkopal obranné a bezpečnostní vztahy s USA, které jsou podle něj „těmi nejdůležitějšími globálními vztahy, které máme“.

Únik e-mailů už vyšetřuje ministerstvo zahraničí. Šéf resortu Jeremy Hunt zdůraznil, že šlo o „osobní pohled“, a ne o názor vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám