Hlavní obsah

Aeroflot zrušil deset letů letadel Superjet 100

Moskva

Ruské aerolinky Aeroflot zrušily ve čtvrtek deset vnitrostátních letů, které měly obsluhovat stroje Suchoj Superjet 100, napsala agentura Interfax. Důvod společnost neuvedla. Byly to ale stejné modely letadla, které v neděli havarovalo na moskevském letišti Šeremeťjevo a při jehož požáru zahynulo 41 lidí.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Dopravní Suchojův stroj Superjet 100. Ilustrační foto

Článek

Aerolinky zrušily lety do Tumeně, Samary, Rostova na Donu, Orenburgu Miněralnyje Vody, Astrachanu, Krasnodaru, Saratova, Nižného Novgorodu a Uljanovska. Aeroflot neuzemnil tyto stroje od nedělní havárie poprvé. Už ve středu v noci byly na Šeremeťjevu uzemněny krátce před startem dva stroje.

Poprvé to byla linka z Moskvy do Rigy. V přepravním prostoru byl cítit kouř. Pasažéři nakonec odcestovali až následující den jiným strojem. Z „technických důvodů“ podle aerolinek Aeroflot nemohlo odstartovat ani letadlo téhož modelu na lince Moskva–Minsk.

Ve středu byl také zrušen let do švédského Göteborgu. Aerolinky informace o zrušení letů nekomentovaly.

Letoun Aeroflotu Superjet 100 letící do Murmanska se v neděli krátce po startu pokusil na moskevském letišti Šeremeťjevo o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela zadní část letadla. Zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě. O příčinách neštěstí se stále jen spekuluje. Podle deníku Kommersant je však hlavní vyšetřovací verzí chyba pilota a pozemního personálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící letadlo na letišti v MoskvěVideo: Reuters

Ministr dopravy Jevgenij Ditrich podle agentury Reuters den po nehodě uvedl, že nevidí důvod, proč by měly ruské úřady vydat zákaz těmto strojům létat. S tím však nesouhlasí nyní již bezmála 180 tisíc signatářů on-line petice, která požaduje, aby letouny Superjet 100 po dobu vyšetřování katastrofy nesměly do vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám