Hlavní obsah

Na moskevském letišti si natočili havárii letadla a žertovali o ní

Moskva

Vedení moskevského letiště Šeremetěvo chce potrestat několik zaměstnanců, kteří si natočili na mobilní telefon nedělní havárii letadla Superjet SSJ-100 společnosti Aeroflot, při které zahynulo 41 osob. Zveřejnili ji na síti a slyšet je i to, jak žertují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ohořelého letounu odtáhli z letištní dráhyVideo: AP/Reuters

 
Článek

Na nahrávce podle televize Zvězda zazněla i slova: „Dosedl normálně, s plamínkem“. Na záběru je přitom vidět, jak je celá zadní část superjetu zachvácena plameny, z nichž nakonec nedokázalo uniknout 41 lidí.

Letiště uvedlo, že takovéto chování „uráží profesní čest i lidskou důstojnost” a je v rozporu se „všemi normami lidské morálky i profesní etiky“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé utíkají z hořícího letadlaVideo: AP

Zdůraznilo, že dotyční nebyli ani zaměstnanci letiště MAŠ ani Aeroflotu a nepodíleli se na zásahu při havárii. Neuvedlo ale, která externí firma je zaměstnávala a co měli na starosti.

Suchoj SSJ-100  dosedl v neděli při nouzovém přistání příliš tvrdě. Zřejmě se odlomily části podvozku a prorazily levou palivovou nádrž nebo poškodily oběžná kola turbín v motorech. Stroj začal prudce hořet. Letadlo přistávalo nouzově, protože mu úder blesku vyřadil komunikační zařízení.

Foto: @artempetrovich via AP, ČTK/AP

Suchoj SSJ-100, který při nouzovém přistání v Moskvě začal hořet.

Havárii zřejmě způsobila série chyb a podíl na ní měla posádka, uvedli vyšetřovatelé podle listu Kommersant. Rozhodla se letět, i když se blížila bouřka. Poté, co letounu blesk vyřadil komunikační zařízení a autopilota, což by se nemělo stát, se posádka pokusila urychleně přistát, i když byl stroj plný paliva. To se normálně nedělá, většinou se palivo vylétá při okruzích nad letištěm. Se suchojem klesala příliš prudce a dosedla příliš velkou rychlostí, což vedlo k odskoku a kolapsu podvozku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící letadlo na letišti v MoskvěVideo: Reuters

Evakuaci podle záběrů z místa neštěstí komplikovali neukáznění cestující, kteří si s sebou z hořícího letadla brali svá zavazadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám