Hlavní obsah

Za havárii na letišti Šeremetěvo mohou piloti, myslí si vyšetřovatelé

– Moskva • Aktualizováno

Za nedělní nehodou letounu Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) ruských aerolinek Aeroflot na moskevském letišti Šeremetěvo stojí zřejmě chyba pilotů a také pozemního personálu. K této verzi se přiklání tým speciálních vyšetřovatelů, napsal v úterý list Kommersant s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování. Při nehodě zahynulo 41 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky ohořelého letadla Suchoj Superjet 100 na moskevském letišti ŠeremetěvoVideo: Reuters

 
Článek

Na začátku tragédie bylo podle odborníků špatné rozhodnutí proletět bouřkou, píše list. Letoun zřejmě zasáhl blesk, který poškodil automatické systémy a přerušilo se rádiové spojení s řídící věží. Kapitán proto vypnul autopilota s tím, že se přistání uskuteční v přímém režimu.

Foto: Handout, Reuters

Záběr na část stroje, která shořela.

Vyšetřovatelé uvádějí, že se piloti snažili dostat stroj co nejrychleji na zem a přistávací manévr příliš uspěchali. Posádka měla nejdřív z nádrží vypustit veškeré palivo. Místo toho stroj přistával s maximální zátěží.

Manévr, kdy začne letadlo klesat, prováděli prý piloti v příliš velké výšce a za nepřípustně vysoké rychlosti. Tak se stroj dotkl přistávací dráhy příliš tvrdě a nastal takzvaný odskok.

Foto: Handout, Reuters

Záchranáři vyprostili z havarovaného stroje všech 41 obětí.

Komise současně prověřuje, zda neselhaly pozemní služby letiště Šeremetěvo. Šéfka oborového svazu letušek Ilona Borisová se domnívá, že příkazy „nebezpečí“ a „pohotovost“ byly vydány pozdě. Hasiči byli na místě tři minuty poté, co byl vydán příkaz, ale bylo to ve chvíli, kdy už stroj hořel, píše list Kommersant.

Záchranářům se podařilo v pondělí vyprostit z havarovaného letadla těla všech 41 obětí ze 78 lidí na palubě. Počet hospitalizovaných se z původních šesti zvýšil na deset. Mezi zraněnými jsou tři členové posádky, většina lidí převezených do moskevských nemocnic je ve vážném stavu.

Stroj letící do Murmansku se krátce po startu pokusil o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela zadní část letadla. Příčiny tragédie se vyšetřují. Stále se pracuje i s variantami poruchy letadla a špatného počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám