Hlavní obsah

Pětici únosců nákladní lodi na Maltě zatkli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Valetta

Pět lidí bylo odvedeno ve čtvrtek v poutech z tureckého tankeru El Hiblu 1, který se pokusila unést skupina zachráněných migrantů, uvedl list Times of Malta. Proti únoscům zasáhla ve čtvrtek ráno speciální jednotka maltských ozbrojených sil a dostala loď pod kontrolu. Tanker poté doplul do maltského přístavu Senglea.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď unesená migranty připlouvá na MaltuVideo: Reuters

 
Článek

Osvobozený tanker přirazil kolem 8:30. Posádka i 108 zachráněných migrantů bylo předáno do rukou policie, která vyšetřuje okolnosti únosu tankeru. Migranty také prohlížejí zdravotníci. Pět jich bylo odvedeno v poutech a naloženo do policejních vozů. Zbylí skončí v přijímacím středisku pro migranty.

V 9:15 na palubu lodi vstoupili vyšetřovatelé. Po přistání se zjistilo, že na palubě bylo kromě posádky 108 migrantů včetně 12 dětí a 19 žen.

Foto: Rene Rossignaud, ČTK/AP

Maltská policie odvádí migranta podezřelého z únosu lodi

Loď migranty zachránila na základě žádosti. Nevládní organizace SeaEye, která využívá loď Alan Kurdi, uvedla, že v úterý odpoledne zachytila komunikaci mezi pátracím letadlem EU a tankerem. Posádka letadla kapitána požádala o zásah, protože lidé byli „ohroženi na životě“ a libyjská pobřežní stráž, která má v podobných případech zasahovat, byla „mimo službu“.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Unesená loď El Hiblu 1 na Maltě

S migranty loď plula zpátky do Libye. Kapitán si stěžoval, že migranti jsou kvůli tomu rozrušení. Když byla loď asi šest námořních mil od Tripolisu, pět migrantů nařídilo kapitánovi zamířit na sever do Evropy. Když se unesený tanker přiblížil k maltským teritoriálním vodám, 30 námořních mil od pobřeží zasáhlo maltské námořnictvo.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Z lodi ElHiblu vystupuje na Maltě zachráněné dítě

„Speciální jednotka byla vyslána na palubu, aby kontrolu lodě předala kapitánovi. Tanker, posádka a všichni uprchlíci jsou nyní eskortováni do přístaviště a budou předáni policii,” uvedl během operace armádní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám