Hlavní obsah

Migranti z Afriky unesli loď, maltské námořnictvo zasáhlo

• Aktualizováno

Tanker unesla stovka migrantů, které jeho posádka zachránila u břehů Libye. Odmítli se vrátit do vlasti a donutili kapitána lodi plout na Maltu, uvedla italská agentura ANSA s odkazem na prohlášení italského vicepremiéra Mattea Salviniho. Speciální jednotka maltského námořnictva zasáhla a loď dostala pod kontrolu. Doprovází ji na Maltu, uvedla stanice Deustche Welle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď unesená migranty připlouvá na MaltuVideo: Reuters

 
Článek

Maltská hlídková loď zastavila unesenou loď na hranicích teritoriálních vod. Speciální jednotka za podpory vrtulníku a několika člunů se zmocnila kontroly nad lodí a předala ji do rukou kapitána, uvedla armáda podle Times of Malta.

Tanker doprovodí maltské námořnictvo do maltského přístavu, kde budou posádka i migranti předáni do rukou policie, která případ vyšetřuje.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Tanker Elhiblu 1 připlouvá do maltského přístavu.

Nákladní loď Elhiblu 1 plující pod vlajkou Palau v úterý zachránila z moře 108 migrantů a zamířila s nimi do libyjského hlavního města Tripolisu. To se ale zachráněným nelíbilo a šest námořních mil od přístavu donutili posádku obrátit kormidlo a zamířili do Evropy, uvedl italský ministr vnitra Matteo Salvini.

„Toto nejsou migranti v tísni, jsou to piráti, Itálii uvidí pouze dalekohledem," řekl Salvini, který po svém nástupu do funkce ministra vnitra loni v červnu v rámci boje proti migraci neváhal uzavřít italské přístavy pro lodě nevládních organizací zaměřených na záchranu migrantů.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Maltské námořnictvo obsadilo loď Elhiblu 1, kterou unesli migranti z Afriky.

„Jasně jde o případ organizovaného zločinu," uvedl Salvini na Facebooku, „naše přístavy zůstanou zavřené."

Mluvčí maltské armády agentuře Reuters potvrdil, že loď byla unesena.

Podle deníku Times of Malta kapitán opakovaně hlásil, že nemá loď pod kontrolou a že jeho posádce vyhrožovali a donutili ji plout na Maltu.  Zatím není jasné, kolik migrantů stálo za útokem, ale zřejmě jen malá skupina. Zbytek asi požádá o azyl.

Podle maltských úřadů je na lodi 77 zachráněných mužů a 31 žen.

Salvini, lídr pravicové strany Liga, stál v centru několika vypjatých situací, když nedovolil humanitárním lodím s migranty na palubě zakotvit v italských přístavech.

Tento měsíc italský parlament zamítl žádost prokurátora o vicepremiérovo vyšetřování kvůli případu z loňského srpna, kdy blokoval italské plavidlo pobřežní stráže se 150 migranty na palubě před zakotvením na Sicílii po dobu téměř jednoho týdne, než byla loď nakonec do přístavu vpuštěna.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Člen maltských speciálních jednotek na palubě lodi Elhiblu 1, kterou unesli migtranti z Afriky

Reklama

Výběr článků

Načítám